A Bizottság a főbb mutatószámok kalkulációjának rendezésével kapcsolatos megkeresésére az Eurosystem (az ECB és az euróövezeti jegybankok tanácsa) a rendszerstabilitás szempontjából kulcsfontosságú referencia mutatók megállapításának szabályozása mellett foglalt állást, hangsúlyozva az áttekinthető felügyelet szükségességét a kalkulációs folyamat minden fázisában a mutatószámokkal szembeni piaci bizalom erősítése érdekében.

Az Eurosystem rámutatott, hogy az utóbbi időkben számos bank kilépett az Euribor tanácsból. Az olyan referencia kamatok megállapításának, mint amilyen az Euribor is, különös jelentősége van az euróövezeti monetáris politika megvalósításában. Az Eurosystem ezért kulcsfontosságúnak tartja annak garantálását, hogy a kamatlábak az euróövezeti fejleményeket pontosan tükröző módon be tudják tölteni szerepüket.

Ahhoz, hogy a referencia kamatlábak képviselni tudják a piaci fejleményeket biztosítani kell a bankok megfelelő arányú részvételét azok megállapításában. Az Eurosystem ezért üdvözli az EU-Bizottság kötelező adatszolgáltatásra tett javaslatát is a rendszerstabilitás szempontjából kulcsfontosságú mutatók megállapításához.

A bizottsági kezdeményezés tükrében az Eurosystem nyomatékosan felhívja a bankok figyelmét arra, hogy ne lépjenek ki, hanem a jogalkotási folyamat alatt is maradjanak az Euribor tanácsban a pénzügyi rendszer zavartalan működésének biztosítása érdekében - írja az ECB közleménye.