Az EU bizottságnak tetszenek Franciaország romák helyzetét könnyítő lépései

Üdvözölte csütörtökön az Európai Bizottság azokat a francia kormányzati döntéseket, amelyek az országban tartózkodó romák életének és munkavállalási lehetőségeinek könnyítését célozzák.
NAPI, MTI, 2012. augusztus 23. csütörtök, 18:27
Fotó: Napi.hu

"A bejelentések fontos lépést jelentenek a romák franciaországi beilleszkedésében" - állapította meg Olivier Bailly, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének szóvivője. A francia kormány az illetékes tárcák vezetőinek szerdai ülésén bővítette azoknak az állásoknak a körét, amelyet a bolgár és román munkavállalók betölthetnek. Egyszersmind eltörölték azt az adót, amelyet az ilyen munkavállalók után a munkáltató eddig köteles volt fizetni a bevándorlási hivatalnak. Közölték továbbá: a kormány kezeskedik azért, hogy a törvénytelenül felállított roma táborok felszámolása kizárólag bírói döntésen alapulhat, ezenkívül csak veszélyhelyzet vagy egészségügyi kockázatok esetén lehet eljárni.

A bejelentett intézkedésekkel Párizs elsősorban azoknak a zömmel Romániából és Bulgáriából érkezett romáknak a helyzetén akar javítani, akiknek a táborait idén nyáron felszámolták Franciaországban. A francia hatóságok akkori eljárása óriási felháborodást váltott ki.

Olivier Bailly a csütörtöki brüsszeli bizottsági sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "bátorítják" a francia illetékeseket, hogy a még fennálló munkaerő-piaci korlátozásokat is a lehető legsürgősebben szüntessék meg.

Jelenleg még nyolc uniós tagállamban vannak érvényben munkavállalási korlátozások a 2007-ben EU-taggá vált Románia és Bulgária állampolgáraival szemben.

A brüsszeli szóvivő üdvözölte azt a francia szándékot, hogy úgynevezett "integrációs falvakat" létesítsenek a romák számára. Erre a célra uniós forrásokból 470 ezer euró használható fel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy e tekintetben is tiszteletben kell tartani az önkéntesség elvét.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos üdvözölte a francia kormány döntéseit és a munkaerő szabad mozgását továbbra is korlátozó intézkedések megszüntetésére ösztönzte a francia hatóságokat. Az uniós biztos ugyancsak üdvözölte a francia kormánynak azt a javaslatát, hogy az Európai Tanács vitassa meg a roma integráció kérdését, az 2011-es Európai roma keretstratégiára építve.

Kiemelte, hogy nemcsak a célországoknak, hanem a származási országoknak is erőfeszítéseket kell tenniük a romák társadalmi-gazdasági integrációja érdekében. A romák sikeres integrációja Közép és Dél-Kelet Európában a gazdaság fejlődését is elősegítheti a biztos szerint, aki azt is hozzátette: az EU strukturális alapjainak jobb felhasználása jelentősen hozzájárulhat a cigány kisebbségek oktatásának, foglalkoztatásának, egészségügyi és lakhatási feltételeinek javításához.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2012.08.23 18:43

Végre!
Franciaország megoldja Európa helyett a romaintegrációt és az afrikai bevándorlás problémakörét.
Éljen Hollande!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html