Az eurócsoport rábólintott a bizottság értékelésére

Gyakorlatilag minden kérdésben helyben hagyta az Európai Bizottságnak az euróövezeti országok 2015-ös költségvetési terveiről alkotott értékelését az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfői tanácskozása.
MTI, 2014. december 8. hétfő, 17:55
Fotó: Reuters

Az eurócsoport által közzétett nyilatkozat üdvözli, hogy a bizottság szerint a közös pénzt használó államok közül 9 olyan büdzsétervezetet küldött Brüsszelbe, amelyek eleget tesznek a stabilitási és növekedési paktum fiskális követelményeinek.

Azon országok esetében, amelyeknél a bizottság szerint fennáll a kockázata, hogy költségvetéseik nem lesznek összhangban az uniós szabályokkal, a pénzügyminiszterek közleménye minden egyes országgal kapcsolatban úgy kezdődik: "egyetértünk a bizottság értékelésével".

Az úgynevezett preventív szakaszban, vagyis a nem túlzottdeficit-eljárás alatt álló országoknál a tanács kivétel nélkül azt állapítja meg, hogy Ausztriának, Belgiumnak és Olaszországnak is a fiskális tervekben szereplőnél jelentősebb strukturális erőfeszítést kell tennie.

Az úgynevezett kiigazító szakaszban, a túlzottdeficit-eljárás alá vont tagállamoknál a nyilatkozat különbséget tesz Franciaország, Portugália és Spanyolország között. Míg ez utóbbi kettő esetében "hatékony lépéseket" vár el a hiánycsökkentés érdekében, addig Párizzsal szemben világosan azt fogalmazza meg, hogy "további lépések" volnának szükségesek a strukturális egyensúly javítása érdekében. Üdvözlik ugyanakkor a pénzügyminiszterek, hogy Franciaország elkötelezte magát kiegészítő fiskális intézkedések mellett.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke, ezzel összefüggésben elmondta: a különbségtétel oka az, hogy Madrid és Lisszabon esetében az Európai Bizottság pusztán arról nincs meggyőződve, hogy egyes tervezett intézkedések valóban olyan hatékonyak, mint arra a spanyol és a portugál kormány számít. Dijsselbloem üdvözölte, hogy a deficit és az államadósság egyaránt csökken az eurózóna tagállamaiban, ugyanakkor elmondta: a miniszterek tudatában vannak annak, hogy további intézkedésekre van szükség a magas eladósodottság, munkanélküliség és a társadalom öregedése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.08 18:01

hogy Ausztriának, Belgiumnak és Olaszországnak is a fiskális tervekben szereplőnél jelentősebb strukturális erőfeszítést kell tennie....


..mondjk ausztria meglepő ..,de hol van francia -portugália -görög-ország ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html