Az Európai Bírósághoz fordultak a lengyelek

Lengyelország panaszt tett az Európai Unió Bíróságánál (CJEU) az Európai Bizottság (EB) által megtámadott és ennek nyomán felfüggesztett kiskereskedelmi adó miatt - jelentette be csütörtök reggel a lengyel külügyminisztérium.
MTI, 2016. december 1. csütörtök, 12:12
Fotó: Napi.hu

Az EB szeptember végén vonta vizsgálat alá a lengyel különadót, és megtiltotta a beszedését, amíg az eljárás le nem zárul. A lengyel külügyminisztérium szóvivője, Joanna Wajda csütörtök reggel a sajtóval közölte: Varsó szerint az EB hibásan minősítette az adót az európai uniós szabályozás által tiltott burkolt állami támogatásnak. Wajda szerint Brüsszel abban is hibázott, hogy az adóbeszedést azonnali hatállyal tiltotta meg, és nem indokolta meg eléggé a döntését.

A lengyel pénzügyi tárca korábban azt is kifogásolta, hogy az EB döntése ellentmond a kis- és középvállalatokat támogató más uniós kezdeményezéseknek, és hátrányos helyzetbe hozza Lengyelországot, mivel hasonló adókat például Franciaországban és Spanyolországban is beszednek.

A progresszív kiskereskedelmi adót szeptembertől szedték volna be Lengyelországban. Az adókulcs havi 17 millió zloty (1,2 milliárd forint) alatti árbevételnél nulla lett volna, havi 17 és 170 millió zloty között 0,8 százalék, havi 170 millió zloty fölött pedig 1,4 százalék.

A lengyel kormány jelenleg a kereskedelmi adóról szóló új törvényen dolgozik. Mateusz Morawiecki miniszterelnök helyettes, pénzügyi és fejlesztési miniszter korábban bejelentette: az adó többféle változatát fontolgatják, a végleges formát az EB-vel folytatott párbeszéd eredményétől teszik függővé.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2016.12.01 12:45

Igen, a szabadságharc a lengyelség leglényegéhez tartozik.

Mickiewicz...és a mostaniak között ez az összekötő kapocs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html