A biztonságpolitika látszik győzni a józan ész fölött Kínában - miután megkezdték a Microsoft kiszorítását a kínai piacról, most az IBM van soron. A Bloomberg jelentése szerint arra ösztönzik a bankokat, hogy nagy IBM szervereiket, amelyek gyakorlatilag monopolhelyzetben vannak az országban, váltsák fel hazai gyártásúakra. A sanghaji China Business News szerint ezt az ország pénzügyi biztonsága fölötti aggodalmak indokolják - több minisztérium, a jegybank és a bankfelügyelet bevonásával folyik ennek a kockázatnak az elemzése, de azt is ellenőrzik, nem adja-e drágábban az amerikai cég a szervereit Kínának, mint más országoknak.

Mint a tajvani Want China Times írta, újabb lépés ez abban a sorban, amelynek célja megszüntetni a külföldi cégektől való függést egyes szektorokban, elsősorban nemzetbiztonsági okból. Ezért tiltották meg a kormányszerveknek, hogy a Microsoft Windows 8-as operációs rendszerét használják, és utasították őket, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot a McKinsey-vel és a Boston Consulting Grouppal, amelyeket azzal gyanúsítanak, hogy az amerikai kormánynak kémkednek.

Az amerikai NSA elektronikus kémkedési botránya után indított Peking kampányt, hogy megszüntesse függését a szerverek, az adatbázisok és az adattárolás három globális vezetőjétől, az IBM-től, az Oracle-től és az EMC-től, súlyos csapást mérve kínai üzletükre. Valószínűleg ez volt az oka az IBM kínai eladásai csökkenésének már a tavalyi harmadik negyedévben. A feszültség enyhítése érdekében az IBM megkezdte a kínai szerver ipar támogatását. A kínai postai takarékbank azonban már tavaly megkezdte a hazai Inspur vállalat szervereinek próba használatát, s a pekingi kormány ezt szeretné kiterjeszteni más bankokra is.

Ugyanakkor az International Business Machines Corp szóvivője, Ian Colley úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomásuk arról, hogy a kínai kormány szervereik leváltását tanácsolná a bankoknak, és emlékeztetett: a cég több mint 30 éve megbízható partnere Kínának - idézte a Reuters. A megkeresett kínai állami és bankvezetők is úgy nyilatkoztak, nincs tudomásuk arról, hogy bárki nyomást gyakorolna a bankokra. Az egyik legnagyobb kínai pénzintézet neve elhallgatását kérő tisztségviselője szerint azonban reménytelen kísérlet volna leváltani az IBM szervereket, mivel nincs olyan hazai gyártmány, amely képes volna kezelni a bankrendszer adattömegét.

Az Inspur mindenesetre megpróbálja - a kínai szervergyártó "IBM-ről Inspurra" címmel kampányt kezdett, hogy magához csábítsa az IBM ügyfeleit. Hogy ezt elősegítse, már 80 alkalmazottat csábított át az amerikai vállalattól. Ebben az esetben egy Dávid támadja a Góliátot: az Inspur tavalyi árbevétele 36,7 milliárd jüan (5,9 milliárd dollár) volt, ami az IBM eladásainak 5,5 százaléka. Azonban ha a kormány adja a parittyát, minden lehetséges. Nyilván nem véletlen, hogy a hír elterjedése után az Inspur International Ltd. papírjainak árfolyama a hongkongi tőzsdén 9,9 százalékkal emelkedett, miközben a Hang Seng index csak 0,6 százalékkal, az IBM New Yorkban pedig 0,9 százalékot esett.

Különböző kínai nyilatkozatok és utalások valószínűsítik, hogy a pekingi feketelistát kiterjeszthetik az Apple-re és a Cisco Systems Inc.-re.