Az IMF Romániáért felelős tisztségviselője a bukaresti pénzügyminisztérium által szervezett egyik konferencián beszélt erről. Kifejtette: az IMF szakértői szerint az amúgy is jelentős gazdasági növekedés adócsökkentésekkel és béremelésekkel való serkentése növekedési pályára állítja az államadósságot.

A román kormány tavaly nyár óta kétszer csökkentette az áfát úgy, hogy kiterjesztette valamennyi élelmiszerre a kedvezményes 9 százalékos kulcsot, az általános áfakulcsot január 1-jétől 24 százalékról 20 százalékra mérsékelte.

A hatályos adótörvény értelmében január 1-jétől az általános áfakulcs további egy százalékponttal, 19 százalékra csökken. Emellett az ipari létesítményekre kiszabott, úgynevezett oszlopadót és az üzemanyagra kivetett pótlólagos jövedéki adót is törlik.

Jeffrey Franks, az IMF volt bukaresti küldöttségvezetője arra figyelmeztetett a konferencián, hogy Románia újból elkövetheti azt a hibát, amit a 2008-as gazdasági válság előtt is, amikor szintén prociklikus hatású politikával ösztönözték az amúgy is erős gazdasági növekedést, de az fenntarthatatlannak bizonyult. Szerinte sokkal jobb lenne Románia számára, ha tíz éven át 3,5 százalékkal nőne a gazdaság, minthogy öt évig 4 százalék fölött bővüljön, majd egy válság következzen.

Franks szerint a gazdasági növekedés fenntarthatósága érdekében a román hatóságoknak ösztönözniük kell a közberuházásokat, gyorsítaniuk kell az uniós pénzek lehívását, és növelniük kell az állami vállalatok hatékonyságát privatizáció vagy egyéb tőkebevonási mechanizmusok útján.

A román kormány 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén, miután tavaly 3,8 százalékkal bővült a GDP. Romániának 2009 és 2015 között három hitelmegállapodása volt az IMF-fel, miután a nemzetközi gazdasági válság keményen sújtotta a román gazdaságot.