Az OECD és Görögország közös reformtervet dolgoz ki

Görögország megállapodott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD), hogy kidolgoznak közösen egy reformtervet a görög gazdaság növekedésének felélesztésére, valamint a korrupció és az adócsalás visszaszorítására.
MTI-Eco, 2015. február 11. szerda, 15:08
Fotó: Reuters

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán Athénban több mint egy órán keresztül tárgyalt Ángel Gurríával, a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő OECD főtitkárával. A tanácskozás után tartott közös sajtótájékoztatón Ciprasz bejelentette, hogy létrehoznak egy együttműködési bizottságot, amely előkészíti a növekedés fellendítését célzó fiskális és szociális reformok tervét. A görög kormányfő hamarosan ellátogat az OECD székhelyére, Párizsba, hogy hivatalos formába öntsék ezt a döntést.

Ciprasz megismételte, hogy kormánya elkötelezett a reformok mellett, de nem fogadja el, hogy mások, kívülállók döntsenek követendő politikájáról. Leszögezte, kormányát kevésbé fogja feszélyezni, hogy radikális reformokat hajtson végre egyidejűleg az adócsalás elleni küzdelemben, a közigazgatásban vagy éppen az üzemanyag-csempészet elleni harcban, mert a korábbi kabinetektől eltérően nem kötött alkukat "a gazdasági arisztokráciával".

Ángel Gurría hangsúlyozta, hogy az OECD segíteni szeretne Görögországnak reformcéljai elérésében.

"A válság alacsony termelést és magas munkanélküliséget eredményezett..., Görögország ezt nagyon közvetlenül megszenvedte" - mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet nem akarja megmondani Görögországnak, hogy mit tegyen, hanem olyan eszközöket ajánl, amelyeket más kormányok már használtak a görögökéhez hasonló problémák megoldásában.

Gurría néhány órával azelőtt tárgyalt a görög miniszterelnökkel, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek válságtanácskozásra ülnek össze Brüsszelben. A szerda este fél hatkor kezdődő értekezleten Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszterre hárul az a feladat, hogy ismertessen kormánya alternatíváját a nemzetközi mentőcsomaggal szemben.

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap a 2010-es válság kezdete óta mintegy 240 milliárd euró értékű hitelekkel mentette meg a csőd szélére jutott Görögországot, amelynek cserébe szigorú megszorításokat kellett végrehajtani. A hitelmegállapodások az Európai Unió esetében február 28-án, a valutaalappal pedig 2016-ban járnak le.

Két évvel ezelőtt az OECD megállapodott az előző, Antonisz Szamarasz vezette görög kormánnyal egy reformtervről, amely elsősorban a versenyképesség fokozására és a munkaerőpiac szabályozottsági szintjének csökkentésére irányult

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jedddike, 2015.02.11 15:11

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html