Az oroszokban bíznak a szerbek

A stabil gazdasági környezetben "napról napra vonzóbbá váló" üzleti környezetet ígérve invitált potenciális befektetőket Szerbiába moszkvai látogatásán Tomislav Nikolic szerb elnök.
MTI, 2013. október 30. szerda, 18:21
Fotó: Napi.hu

"Mi a magunk részéről mindent meg fogunk tenni az önök befektetéseinek biztonsága és üzleti sikere érdekében" - fogalmazott Tomislav Nikolic a szerb kereskedelmi kamara és az orosz kereskedelmi és ipari kamra szervezésében rendezett moszkvai befektetési konferencia megnyitóján szerdán.

Beszédében az elnök reményét fejezte ki, hogy az országban lábukat megvető orosz befektetők üzleti tevékenységük bővítésével tovább szélesítik a két ország közötti gazdasági, politikai és kulturális együttműködést, és mélyítik a baráti kapcsolatokat.

A szerb-orosz gazdasági kapcsolatok fejlettek, de bőven van még lehetőség az együttműködés bővítésére, elsősorban a közúti infrastruktúra, az energiaipar és a turizmus területén - mutatott rá a szerb elnök moszkvai előadásában. A 90-es évek eleje óta 60 együttműködési megállapodás született a két ország között, és a konferencián további 80, együttesen mintegy hétmilliárd euró értékű potenciális befektetési lehetőséggel ismerkedhetnek meg az orosz vállalatok - mondta Tomislav Nikolic. Hozzátette, hogy az idén májusban Szocsiban aláírt stratégiai partnerségi nyilatkozat értelmében a két ország szabadkereskedelmi kapcsolatra lépett egymással.

A két ország kapcsolataiban kiemelt jelentősége van a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének, amelynek keretében a szerbiai szakasz kivitelezését már az idei év végén megkezdik - mutatott rá a szerb elnök.

Szerbia oroszországi exportja tavaly 867 millió dollár, importja pedig 2,078 milliárd dollár volt Tomislav Nikolic elmondása szerint. Az idén januártól augusztusig pedig az export 683 millió dollárt, az import 1,097 millió dollárt tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK