Azonos-e Orbán önmagával? - kérdi a külföldi sajtó

Igazi populista, semmiben sem hisz egy percig sem. A fellépése, a megjelenése minden gesztusa egy igai államférfiról árulkodik. Ezt a két jellemzést emelte ki az Orbán Viktor magyar kormányfőről szóló cikkében a bne IntelliNews havi régiós magazinja.
Napi.hu, 2015. augusztus 11. kedd, 12:30
Fotó: Reuters

Orbán - egy ember számos arccal. Ezzel címmel jelentetett meg cikket az egyetlen angol nyelvű Kelet-Európával foglalkozó médiacsoport, a bne IntelliNews havi magazinja. A cikk egy ismert ellentmondással indít. Orbán Viktor liberális diákvezérként a szovjet csapatok kivonulását követelte Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetésen, amivel megdobogtatta sok magyar szívét. Ugyanakkor megszegett egy megállapodást.

Rajk László, aki akkora az ellenzék ismert személyiségévé vált, elmondta a cikk szerzőjének, Kester Eddynek, a Financial Times régiós szakírójának, hogy az ellenzéki erők megegyeztek abban, hogy nem használják fel napi politikai üzenetek megfogalmazására az eseményt. Orbán ezt felrúgva élt a pódium adta lehetőséggel, hogy feltegye magát a magyar politikai élet színpadára.

Cikk-cakk

Negyed századdal később a volt egyház- és elitellenes ifjú politikus jól öltözött, egyházbarát, önmagát konzervatívnak minősítő, középkorú szereplőként van jelen ezen a színpadon. Még bírálói is elismerik, az 52 éves Orbán karizmatikus, nagy meggyőző erejű politikus. Eddy erre hozza példaként, hogyan vette le a lábáról Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) elnökét.

A Fidesz elfogadott tagja az EPP-nek, ám Orbán még ezen a párton belül is kicsapta a biztosítékot tavasszal, amikor meglebegtette a halálbüntetés bevezetésének lehetőségét. Wéber számon kérte ezt a magyar vezetőn, mire az simán meggyőzte arról, hogy csupán félreértésről van szó, soha nem kérdőjelezné meg egy európai alapértéket (a halálbüntetés tilalmát).

Igen, ez ő

Vajon ez az Orbán ugyanaz az ember-e, aki számos alkalommal intézett kirohanásokat az EU-val szemben, egyszer még azt is megengedve magának, hogy Moszkva befolyásához hasonlítsa az unió Brüsszeli központjának szerepét? - teszi fel a szónoki kérdést a bne cikkének szerzője.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt képviselője, aki 1990-ben még a Fidesz képviselőjeként került a parlamentbe, nem lát ellenmondást ebben. Szerinte volt párttársa igazi populista, aki azt mondja, amiről úgy látja, hogy éppen a legjobban szolgálja az érdekeit. Semmiben sem hisz egy percig sem.

Szelényi példaként hozza fel a Fidesz átállását a jobboldalra a kilencvenes évek elején. A párt alapítói 1988-ban úgy látták, hogy a népies-urbánus, jobb-bal megosztottság a magyar politika legfőbb rákfenéje, amit a múlt szemétdombjára akartak dobni. Orbán azonban elsősorban a hatalmat akarta, s ha ezt a jobbra fordulás szolgálta, hát ezt is megtette. A képviselőnő szerint a Fidesz ma is folyamatos mozgásban van, belső és külső politikai viszonyait tekintve egyaránt.

Hős vagy mázlista?

Támogatói szemében azon Orbán Viktor egy nép hős, aki megvédi a hagyományos keresztény és magyar értékeket. A születésnapjára összeverődött demonstráció egyik résztvevője az ATV-ben azt mondta, csak örül annak, hogy olyan sokan irigykednek Orbánra, hiszen ez is a nagyságát bizonyítja. Teljes megjelenése, minden gesztusa egy igazi államférfiről árulkodik. Mindig a nemzet érdekeit képviseli.

A híveket ugyan zsebre teszi a kormány nemzeti ideológiájával és az elmúlt időszakban elért 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel, a bírálok szerint azonban az utóbbi az EU-támogatások gyorsított felhasználásának és a gőzerővel termelő autógyártók exportjának köszönhető. Az utóbbiak még a Fidesz 2010-es győzelme előtt telepedtek meg Magyarországon.

Nem látszik konzervatívnak

Még a Orbán támogatói is elismerik, hogy a kormány elhíresült unortodox gazdaságpolitikája aligha nevezhető konzervatívnak. Állami kézbe vettek számos bankot, közüzemet és néhány feldolgozóipari céget, miután a kötelező magánnyugdíjpénztárak vagyonának elkonfiskálásával egyszerűen állami vagyonná alakították a pénztártagok magánszámláin gyűlő nyugdíjmegtakarításokat. Molnár Péter, szintén Fidesz-alapító, ám ma már Orbán bírálója, ugyancsak tiltakozik a konzervatív jelző ellen.

A miniszterelnök és követői tudatosan kreatív jogi trükkökkel helyettesítik a jogszerű eljárásokat. A demokratikus intézmények leépítését már az 1998-2002-es kormányzás idején elkezdték, amikor a parlamenti heti ülésezése helyett bevezették a háromhetes ciklust, mondván: a képviselőknek több időt kell tölteniük választóik körében.

A helyzet azonban az - jut el cikke végéhez Eddy -, hogy a Fidesz támogatottsága a 2014-es választást követő hanyatlás ellenére még mindig 37 százalékos a biztos pártválasztók körében. Egyetlen párt sincs még közelében sem ennek. Ezért Molnárnak és Orbán Viktor többi kritikusának még nagyon sokat kell várnia arra, hogy a magyar társadalom többsége is ossza a magyar kormányfőről alkotott véleményüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tas0125, 2015.08.18 16:24

@Tibi27: Kis zombi, barátom. Ennél korábban még ennyi se volt. Megjegyzem, a minimál bér családi kedvezménnyel ez szja nélkül. Továbbá, add hozzá infláció sem terheli, továbbá rezsi költség is -30 %. Ma ennyit bír az ország, korábban csak szakadék felé ment az ország, azt is csak eladósodásból. Mind állami, mind lakossági oldalon. Ki mondta azt, hogy itt van Amerika!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tas0125, 2015.08.18 16:12

@Tibi27: Ha a 27, éveid számát jelenti, jóval előbb kéne állnod. Még mindig apád demagógját szítod. Ezek a százszor elmondott butaság jön ki csak belőletek. Ha Horn Gyuszát elfogadtátok, a KGB-s Putyint is tudomásul kell venni, hogy a komszomol könyvecskét eldobta és a gazdaságilag, erkölcsileg (oligarchák) lerobbant hatalmas országot gatyába rázta, hazafias módon. Bár ott nehéz a világ, jóléti módon. Tisztességes gazdaság-kereskedelmi partnerként és nem kértek érte politikai viszonyulást, kis ország ellenére sem. Saját népét,amennyire lehetséges megvédi. Te meg fiacskám kultur-zombi vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2015.08.12 07:46

@lomb:
De jó is lenne, ha kiderülne (végre? - tippem, hogy soha nem fog), hogy neked van igazad.

Tudod Hitler meg Ceausescu is hasonló karizmatikusan kezdte... :(((
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.08.11 22:03

A föderális ejrópa (IV. Birodalom) megalakításának küszöbén ismét támadni kell az erőteljes ellenzők leggyengébb láncszemét: Magyarországot és annak karizmatikus miniszterelnökét.
Az ismételt és összehangolt liberálbolsevik támadások tényét mi sem bizonyítja jobban - és azt, hogy a liberálbolsevikok legsürgetőbb gondja a IV. Birodalom megalapítása - mint eme cikk megléte, a rég megcáfolt demokráciadeficit elmélet felmelegítése, a brüsszeli bürokraták gazdasági betámadása, a "menekültekkel" kapcsolatos Eu-s álláspont, a "baráti" román miniszterelnök kirohanása az ország és a legitim kormány ellen, a liberálbolsevik bértollnokok és a megvásárolt újságírók hazánk elleni aktivitásának növekedése.

Szép, "új" világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2015.08.11 21:57

@pastorius: "pl. emelkedett a minimálbér ... :)))jót röhögtem rajta"

Én sajnos nem. :(
Mert hozzáteszi, hogy "ez sokaknak nagy segítség."
Arra nem gondolt a szövegszerző, hogy ezzel azt mondja, hogy "sokak élnek minimálbérből" -- bár sajnos pontosan igaza van... A reklámból a birkák persze nem azt hallják ki, hogy ennyiből kell megélni néhol a családoknak is, hanem, hogy hú de jó nekik, mert emelkedett - és már meg is haladja a 100.000 Ft-ot. Igaz, hogy ez bruttó és adózni kell belőle, de hát ez már nem fér bele egy reklám szövegébe.
És amikor a nyugati ismerőseimnek elmondom, hogy ez mennyi is az adott valutában, akkor elhűlnek, hogy micsodaaa???

Hát ennyi. Sajnos a csúsztatás veszélyesebb, mint a hazugság, mert ebben van egy pici igazság, ezért a hallgatók elcsúsznak a hazugság mellett... :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html