Bajban van Japán

Történelmi mélypontra jutott a születések száma Japánban tavaly, és így első ízben nem érte el az 1 milliót. A jelenlegi demográfiai tendenciák folytatódása a japán gazdasági fejlődés kedvezőtlen alakulását vetíti előre.
Domokos Erika, 2017. június 2. péntek, 21:15
Fotó: Reuters

1899 óta vezetik Japánban a születési statisztikákat, azóta 2016-ban született a legkevesebb gyermek, szám szerint 977 979, így az 1949-ben mért legmagasabb születési szám csupán egyharmadát érte el a tavalyi adat - derül ki a japán egészségügyi minisztérium pénteken közölt adataiból.

Japán munkaképes korú népessége folyamatosan zsugorodik, emiatt a japán gazdaság egyre fokozódó, krónikus munkaerő-hiánnyal küzd. A jelenlegi demográfiai tendenciák folytatódása a japán gazdasági fejlődés kedvezőtlen alakulását vetíti előre - írja az MTI.

A japán nemzeti népesedési és szociális biztonsági kutatóintézet legfrissebb számításai szerint 2065-re a jelenlegi 127 millióról 88 millióra csökkenhet az ország népessége, a társadalomban a 65 év alattiak aránya pedig 38,4 százalékra emelkedhet a mostani 27,6 százalékról.

Abe Sindzó kormánya ugyan célul tűzte ki a születések számának emelését, azonban eddig nem ért el sikereket ezen a területen.

Az ezer főre jutó születések száma rekord alacsony szintre, 7,8-ra csökkent 2016-ban az egy évvel korábbi 8-ról. A minisztériumi adatok azt mutatják, hogy tavaly csaknem 331 ezer fővel csökkent Japán népessége.

A japán munkaerőpiacon az álláskeresőkre jutó betöltetlen állások száma 1974 óta nem volt olyan magas, mint az idén áprilisban - derül ki a japán egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium adataiból.

Áprilisban 2,8 százalék volt a munkanélküliség Japánban, a ráta harmadik hónapja változatlan, ez a legalacsonyabb arány 1994 júniusa óta.

A japán gazdaságnak az elöregedő népesség és a csekély népszaporulat okozta munkaerőhiánnyal kell szembesülnie, a kormány régóta próbál több nőt a munkaerőpiacra terelni, annak is keresik a módját, hogyan lehetne a termékenységi számokat növelni.

Japán mindezidáig elutasító volt a bevándorlással kapcsolatban, mivel a konzervatív japánok nagyra értékelik a kulturális homogenitást, a politikusok pedig tartanak attól, hogy esetleg a munkájuk elvesztésétől félő választópolgárok szavazatait elvesztenék, ha megváltoztatnák a bevándorlással kapcsolatos eddigi álláspontjukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2017.06.03 13:19

Szóval a magyarok nácik, bezzeg Japán csak " elutasító a bevándorlással kapcsolatban, mivel a konzervatív japánok nagyra értékelik a kulturális homogenitást"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html