Folytatódott a mérlegalkalmazkodás a közép-, kelet- és dél-európai (CESEE) régióban, a külföldi bankok a térségbeli GDP 0,3 százalékának megfelelő mértékben csökkentették kitettségüket 2015 első negyedében. Mindez az elmúlt év utolsó három hónapjához képest kedvezőbb adatnak számít, akkor ugyanis a GDP 0,7 százalékára rúgott a mínusz. Ezzel párhuzamosan a bankok tőkekivonási igyekezete is mérséklődött - derül ki a dokumentumból, amelyet a Bécsi Kezdeményezés végrehajtó bizottságában résztvevő nemzetközi pénzügyi intézmények - az IMF, a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Beruházási Bank (EIB) - és az Európai Bizottság szakértői állítottak össze.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) szerint a régió országainak felében csökkent a külföldi bankok kitettsége, főként a délkelet-európai államok illetve a FÁK-tagországok, míg másutt növelték vagy tartották kitettségüket. Magyarországon fordulat következett be, 2015 első negyedéve a GDP 0,3 százalékának megfelelő növekedést hozott, amit - a BIS értékelése szerint - a támogató makrogazdasági környezet és a javuló piaci hangulat segített elő. (Az e téren éllovas Szlovákiában és Szlovéniában 0,9 százaléknak megfelelő növekedés következett be.)

Amint viszont azt az alábbi ábra is mutatja, ez a magyarországi növekedés igencsak eltörpül a tavalyi csökkenés mellett: a négy negyedév egyenlege GDP-arányosan -4,9 százalék.

 

A bankok kitettsége a GDP %-ában (2014. II. n.év - 2015. I. n.év)

A régió egészében 2008 harmadik negyedéve óta a GDP 6,2 százalékának megfelelő mértékben csökkentették kitettségüket a külföldi bankok, Oroszországot és Törökországot nem számítva 12,3 százalékkal.

A hitelezés növekedése egyenetlen volt a régió országaiban, ami részben az egyes államok növekedési potenciálja közötti különbséget tükrözi. Magyarországon - Ukrajnával, Szlovéniával és Bulgáriával együtt - a hitelezés tovább csökkent.