Több száz ember állt sorban órákig a cseh jegybank Prága központjában lévő székházának bejáratánál, hogy hozzájusson egy pár bankjegyhez és érméhez a korona megszületésének 100. évfordulójára kibocsátott kollekcióból - adta hírül a Radio Praha.

A várakozók többsége az idősebb generációkból került ki, de fiatalok is voltak szép számmal. Egy ifjú hölgy érmegyűjtő papájának akart meglepetést szerezni, egy idősebb úr két és fél órát szánt az idejéből arra, hogy az elsők között juthasson hozzá az újdonságokhoz.

A néhai Csehszlovákia 2018. őszi megalakulása után fél évvel, 2019 márciusában jelent meg a forgalomban az új korona. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után minden új államnak meg kellett oldania saját valutája kibocsátását - ez vezetett például az osztrák schilling megjelenéséhez. A csehek maradtak a koronánál - természetesen csak névleg.

A bank az évfordulóra a kor jelentős személyiségeire emlékező pénzekkel készült. A 20 koronás érmén Alois Rasin és Karl Englis pénzügyminiszerek, illetve Vilén Pospísil, a nemzeti bank első elnöke képe látható. A különleges 100 koronás bankjegyre a centenáriumi ünnepségek logóját nyomtatták. Azoknak, akik gyűjtői céllal szereznek be a 100. évfordulós pénzekből, valószínűleg sokáig kell várniuk arra, hogy azok értéke megsokszorozódjon, ugyanis a jegybank mindegyiket 200 ezer példányban bocsátja forgalomba.