Bepöccentek a csehek a lengyelekre

Az Európai Bizottsághoz fordul segítségért a cseh kormány, mert véleménye szerint egy határmenti lengyel külszíni bánya területének kiterjesztése veszélyezteti a szomszédos csehországi települések vízellátását és ökológiai problémákat okozhat - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. július 28. kedd, 12:30
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna - Képünk illusztráció

Richard Brabec környezetvédelmi miniszter javaslatát hétfőn a cseh kormány elfogadta - közölte a CTK hírügynökséggel kedden a tárcavezető. Bejelentette: amennyiben a lengyel fél továbbra is elzárkózik a csehek aggodalmainak konkrét kivizsgálásától, Csehország mérlegelni fogja, hogy az Európai Unió bíróságához fordul beadvánnyal.

A csehek különösen azt kifogásolják, hogy a lengyelek érdemben nem hajlandók foglalkozni a csehek aggodalmaival és nem adnak konkrét tájékoztatást a bánya területének kiterjesztéséről.

A Turów külszíni barnaszénbánya Lengyelország délnyugati csücskében, a német és a cseh határ közelében terül el. A lengyel hatóságok 2044-ig meghosszabbították a régióban működő szénerőmű működési engedélyét, s egyben döntést hoztak a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről elsősorban a cseh határ irányában. A bánya helyenként több mint 300 méter mély lenne.

A cseh határmenti települések - egyebek között Uhelná, Václavice, Oldrichov na Hranicích és Hrádek nad Nisou - regionális szinten, majd a cseh kormány tárcaközi szinten kért a lengyelektől együttműködést és tárgyalásokat. Prága szerint a lengyelek a csehek kezdeményezéseit többnyire elutasították, és azt állítják, hogy a Turów bánya területének kiterjesztése nem lesz komolyabb hatással a cseh határmenti területekre.

"Lengyelország lényegében nem kommunikál az ügyben Csehországgal, nem ad megfelelő tájákoztatást, s ezzel nehezíti a megoldás megtalálását. Lengyelország eljárása ellentétes az uniós joggal. Ezért fordulunk az Európai Bizottsághoz" - szögezte le Richard Brabec.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.07.28 15:18

Jajj, hát már a V4-ek is egymást jelentgetik fel a Birodalom Fővárosában ?

Viktor menj már oda bakke és csapjál szét köztük, vagy foglald el mindkettőt, csinálj belőlük magyar megyét és akkor majd rend lesz ott is....XDDDD

Vagy csinálni kellene oda is egy NER konzultációt és akkor meg lenne oldva a probléma, vagy egy birkamenetet szervezhetne Zsóti lovag, az 5-ös számú ezen a néven....XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html