A két vezető helyi idő szerint szerdán beszélt egymással. A részletek nem ismeretesek, így az sem, hogy melyik fél kezdeményezte a hívást.

Az elmúlt több mint fél évszázadban ez volt a második eset, hogy az Egyesült Államok és Kuba elnöke telefonon beszélt egymással. A történtekről Jorge Leganoa, a kubai hivatalos hírügynökség igazgatóhelyettese számolt be a Facebookon. További részleteket azonban nem közölt, csak a tényt rögzítette. A telefonhívásról szóló híreket később az amerikai Fehér Ház is megerősítette.

Az amerikai és a kubai elnök csütörtökön érkezett meg Panamavárosba az AÁSZ csúcstalálkozójára, amelyen a tervek szerint sort kerítenek első közvetlen megbeszélésükre, véget vetve ezzel a Havanna és Washington viszonyában több mint fél évszázada tartó "jégkorszaknak".

Csütörtök este a sajtó által "történelminek" minősített találkozót tartott egymással John Kerry amerikai és Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter is. Ezzel több mint fél évszázada, a kubai forradalom kezdete óta először tárgyalt egymással a két ország diplomáciájának vezetője.

A harmincnégy amerikai államot tömörítő szervezet csúcstalálkozójára néhány hónappal azután kerül sor, hogy Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök december 17-én bejelentette, Washington és Havanna több mint ötven év után újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat egymással, és az Egyesült Államok megszünteti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót.