Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Létre kell hozni Oroszország és Fehéroroszország közös adórendszerét, polgári törvénykönyvét, állami  közbeszerzési rendszerét, gazdasági jogrendszerét és cégbíróságát 2021-ig. A jövő év végig be kell vezetni a közös vámpolitikát is, amelynek részeként az orosz-belorusz határon a két ország vámosai együtt fognak járőrözni. Sajtóhírek szerint ezek a két ország új megállapodásának főbb elemei - derül ki a lengyel onet.pl cikkéből.

A jogi alapot ehhez az integrációhoz a Megegyezés a Fehérorosz és Orosz Szövetségi Államok közötti kapcsolatok építésről (PZBiR) szerződés adja, amelyet 1999-ben Borisz Jelcin orosz államfő és az akkor még fiatal Alekszander Lukasenka belorusz elnök írt alá. Az eredeti szándék szerint nem csupán a gazdasági integráció jött volna létre a két ország között, hanem közös kormány, parlament, bíróságok is alakultak volna, azaz egy új szövetségi állam alakult volna ki.

Álomba merült

Ezt követően sok éven át alig emlegették a szerződést, ám 2018 decemberében az orosz kormány egyik tisztviselője szükségét látta megjegyezni, hogy Fehéroroszország jövőbeli orosz pénzügyi-gazdasági támogatása attól függ, hogy a két ország előre tud-e lépni a PZBiR-ben előre vetített integráció erősítése terén. A tízmilliós Fehéroroszország gazdaságának alapját az adja, hogy az Oroszországtól kedvezményes áron vásárol kőolajat feldolgozva piaci áron exportálja. Moszkvában még azt is kiszámolták, hogy Oroszország eddig több mint 100 milliárd dollárt fektetett be ily módonFehéroroszországba.

A Kreml tehát lényegében támogatása megvonásával megzsarolta Minszket, hogy amennyiben nem járul hozzá az integráció erősítéséhez, akkor gazdaságilag ellehetetlenítik. Szakértői találgatások szerint az van a háttérben, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlegi mandátuma 2023-ban lejár, s mivel egymás követő második államfői ciklusát tölti, nem folytathatja politikai pályafutását Oroszország élén. Azonban egy orosz-fehérorosz föderáció elnökeként tovább regnálhatna.

Hamm, bekapja

A kiszivárogtatott részletek szerint egyelőre kizárólag gazdasági integrációról lenne szó. A javaslat nem érint olyan kérdéseket, mint a védelem, az állambiztonság vagy a bírósági rendszerek egyesítése. Ugyanakkor része az elképzeléseknek egy kiegészítés, amely szerint "a felek a PZBiR szerződést kiegészítve megállapodhatnak további kérdésekről is". Ez ténylegesen azt jelenti, hogy az út nyitva áll a politikai integráció előtt  is.

- Ha figyelembe vesszük, hogy Oroszország nem jogállam, ennek a szerződésnek az aláírása azt jelentené, hogy a Kreml a fehérorosz gazdaságpolitika minden intézményét ellenőrzése alá vonhatja - mondta a Rzeczpospolitának Jaroslav Romancsuk ismert belorusz közgazdász. - Aztán néhány év alatt Minszkben erős orosz lobby jönne létre, amely az államok teljes integrációja mellett lobbizna. A közös valuta és a közös hatalmi szervek létrehozása így csak idő kérdése lenne. Ha aláírják ezt a szerződést, az a kezdete lesz annak, hogy Oroszország lenyeli Fehéroroszországot.