Nagy hátraarc készül Brüsszelben

Az európai döntéshozók elképzelhető, hogy jelentősen lazítani fognak a befektetési szakmára nagy hatással lévő Mifid II. szabályozáson, amely elvileg a tőkepiacok átláthatóbb működését szolgálná, azonban az iparág nagyon gyűlöli a sok adminisztráció és a növekvő díjak miatt. A cél, hogy a vírus tépázta európai pénzügyi rendszer könnyebben állhasson talpra.
Lovas-Romváry András, 2020. május 17. vasárnap, 17:47
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

Az európai döntéshozók megtették az első lépéseket az irányba, hogy enyhítsenek a befektetők és a brókercégek életét szigorúan szabályozó Mifid II. előírások enyhítésén, hogy ezzel is segítsék az unió gazdaságának talpra állását a járvány után - írja a Bloomberg. Azt remélik, hogy a szabályok enyhítésével ösztönözni tudják a befektetéseket, a kereskedést és a tőkebevonási tranzakciókat a nyilvános piacokon - nyilatkozták a hírügynökségnek iparági források.

A koronavírus-válságban már így is átmenetileg enyhítettek egy csomó pénzintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozó előíráson az Unióban, azonban most úgy tűnik, hogy ezek a változások állandósulnak. A pénzügyi piacok működését szabályozó Mifid II. irányelv 2018-as bevezetése után teljesen átalakította az iparágat, mindenre befolyással volt kezdve a brókeri díjaktól egészen a beszámolási kötelezettségekig. A szakma jelentős teherkén élte meg a bevezetését, s az iparág nagyjai folyamatosan lobbiztak az abban foglalt előírások enyhítéséért.

Amikor nagyon sok cégnek gyorsan meg kell erősítenie a tőkehelyzetét a válság miatt, akkor meg kell szabadulnunk annyi akadálytól, amennyitől csak lehet. Korszerűsíteni a befektetők védelmét szolgáltató előírásokon és összeegyeztethetőbbé tenni őket egy olyan világgal, amely egyre inkább a távolsági kommunikációtól függ, értelmes kezdeményezésnek tűnik. A Mifid II. bevezetése komoly plusz adminisztratív terheket jelentett a pénzügyi közvetítőknek és nehézkesebbé tette a tőkepiacokhoz való hozzáférést - mondta Markus Ferber, az Európai Parlament jogalkotója, aki részt vett az eredeti szabályozás szövegezésében is.

Csak a profikat mentesítenék

Az adatrögzítésre és az információközlésre vonatkozó szabályok enyhítése nagy könnyebbség lehet az olyan óriáscégeknek is, mint a Deutsche Bank, vagy a BlackRock , amelyek az előírásokat eddig is túl komplexnek és költségesnek ítélték. A tervek szerint például a befektetőkkel folytatott kapcsolattartása vonatkozó egységes szabályok és díjazások lehet, hogy ezentúl csak a lakossági ügyfelekre vonatkoznak majd, a professzionális befektetők kérhetik, hogy az esetükben a befektetési szolgáltató cég eltérhessen a sokszor nehézkes és költséges eljárások alól. Lehet, hogy ezentúl a brókercégeknek sem kell annyira részletes információkat közölni arról, hogy mennyi díjat terheltek ügyfeleikre.

Az Európai Bizottság egyelőre nem reagált a Bloomberg megkeresésére az üggyel kapcsolatban. Az EU egyébként már a járvány kitörése előtt fontolóra vette az előírások esetleges enyhítését. Az Európai Bizottság elkezdte a szabályozás komolyabb, széleskörű felülvizsgálatát, s az iparág és az érdekelt csoportok visszajelzését május 18-ig várja az ügyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK