A lengyel diplomácia vezetője, Witold Waszczykowski, 10 nappal az új amerikai elnök, Donald Trump beiktatása előtt New Yorkban találkozik a leendő nemzetbiztonsági tanácsadóval, Robert Flynn tábornokkal, és Trump informális tanácsadójával, a 94 esztendős Henry Kissingerrel. Meg karja őket győzni arról, hogy Putyinnak nem szabad engedni! - jelentette a Gazeta Wyborcza amerikai tudósítója.

Jól tette

Waszczykowski New Yorkban újságírók előtt kijelentette: kormánya elégedett, mert a megválasztott elnök Oroszország ügyében határozottan eltért választási retorikájától, amelyben feltűnően pozitívan nyilatkozott az orosz államfőről. Trump külpolitikai irányvonala immáron beleillik a Republikánus Párt fő irányvonalába.

A Gazeta tudósítója felhívja a figyelmet arra, hogy a megfigyelők többsége nem ért egyet a lengyel külügyminiszterrel. A megválasztott elnök még néhány nappal ezelőtt is azt írta a Twitteren, hogy "a jó kapcsolat Oroszországgal jó és nem rossz dolog. Csak a buták és az idióták gondolják, hogy ez rossz".

Az "idióták" körébe tartozik például a republikánus John McCain szenátor, aki "banditának és gyilkosnak" tartja Putyint.

Hiba volt

Waszczykowski kifejtette, hogy a lengyelek "nem akarják Amerika és Oroszország közeledését megakadályozni, amennyiben az a továbbiakban sem az ő kárunkra történik". Bejelentette, hogy kedden megpróbálja Flynn tábornokot és Kissingert meggyőzni arról, hogy Putyinnak nem szabad engedni.

Más szóval nem szabad engedményeket tenni vele szemben, mert a történelem azt bizonyította, hogy ha mégis ezt teszik, az rosszul végződik. Az amerikai rakétaellenes pajzs Lengyelországba telepítésének törlése például csak felbátorította a Kremlt.