Bejött a németeknek a bevándorlók beengedése

Bár Angela Merkel német kancellár népszerűsége ráment arra, hogy 2015-ben kinyitotta az ország kapuit az Görögország felől - Magyarországon át - Németországba érkező milliós menekült-bevándorló tömeg előtt, ma már látszanak a lépés pozitív hatásai.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 7. szombat, 18:08
Fotó: Getty Images

A bevándorlókat elutasító politikusok és szavazóik visszatérő erős érve, hogy 2015-ben alacsonyan képzett, az európai szociális juttatásokra vágyó emberek özönlötték el Európát. Egy friss kutatás cáfolja ezt a felfogást: a német társadalom, amely a legtöbb érkezőnek adott menedéket - és szinte azonnal meg is bánta ezt -, akár hálás is lehet Angela Merkel kancellárnak, hogy akkor szélesre tárta az ország kapuit előttük - írja az EBRD és a leibnizi gazdaságkutató intézet közös tanulmányára alapozott cikkében Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája.

A vizsgálatból kiderül, hogy az érkezők több mint háromnegyede, pontosan 77 százaléka valóban menekült volt, akinek élete veszélybe került a hazáját feldúló háborúban. Ez jellemezte az Afganisztánból, Irakból, Szíriából, Szomáliából és Szudánból indulókat. A maradék szűk egynegyednyi - Algériából, Marokkóból és számos afrikai országból érkező - bevándorló gazdasági okok miatt akart szerencsét próbálni Európában.

Jól képzettek

Érdekesebb megállapítás, hogy a 2015-2016-os menekültek között jóval nagyobb arányban képviseltették magukat a magasan képzett emberek, mint az alacsony képzettségűek. Az olyan országokban, mint például Irak vagy Szomália, az értelmiségieket fenyegeti a legnagyobb veszteség a társadalmi felfordulás miatt, ezért nekik érte meg vállalni az Európába vezető veszélyes utat a jobb élet reményében.

Ráadásul a magasan képzett emberek olyan országokat választanak, ahol jól tudják kamatoztatni képességeiket. Ez éppen ellenkező megfontolás azzal szemben, ami az alacsonyan képzetteket motiválja, ők ugyanis azokat az országokat keresik, amelyek esetén gyorsabb menekültügyi ügyintézésben és jobb szociális ellátásban reménykedhetnek. Emellett persze az is szerepet játszott a célország kiválasztásában, hogy melyik nyitotta nagyobbra a kapuit a menekültek előtt - így jutottak el a legtöbben Németországba.

Nehézségek és eredmények

Vannak ugyan nehézségek azzal, hogy munkát találjanak, leginkább az, hogy a német az egyik legnehezebben megtanulható nyelv, illetve hogy a külföldön szerzett diplomák honosítása nem megy egyszerűen. Például tavaly mindössze 36,4 ezer végzettséget ismertek el az országban - ez ugyan ötödével több, mint 2017-ben, de így is elmarad attól, hogy Németország lélekszáma félmillió bevándorlóval nőtt 2018-ban.

Ugyanakkor a német statisztikai hivatal szerint a 2015-ben érkezettek 35 százalékának 2018 októberében már volt munkája Németországban. Ez 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A DGB munkaügyi szervezet adatai szerint az egyetemi végzettségűek 81, a nyelvvizsgával rendelkezők 45 százaléka a képzettsége alatti szintű állást vállalt, és bérük lényegesen elmaradt az országos átlagtól. Mindenesetre három éven belül egyharmaduk álláshoz jutott.

Bevándorlási matek

A nyitott kapuk politikájának népszerűtlensége ellenére a német parlament júniusban enyhítette a bevándorlók foglalkoztatásának feltételeit, például a munkaadóknak nem kell bizonyítaniuk, hogy a kérdéses állásra nem találtak német vagy európai jelentkezőt. Ez annak ellenére tovább javíthatja a külföldről érkezők helyzetét, hogy néhány év alatt aligha heverhetik ki korábbi szenvedéseiket.

Németországnak és más európai országoknak ugyan sokat kell áldozniuk a fogadásukra és a beilleszkedésükre, ám itt is, mint oly sok kérdésben, két serpenyője van a mérlegnek. Németország például tavaly 15,1 milliárd eurót (a paksi bővítésre adott orosz hitel másfélszerese) fordított erre a célra, ám ez a kiadás semmivel sem több, mint ha gyermeket kellett volna felnevelni, tanítani és kiképezni azoknak az állásoknak betöltésére, amelyeket a bevándorlók elvállalnak. Ráadásul ezek a gyermekek hiányoznak a csökkenő népességű német társadalomból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2019.09.25 13:23

Akkor semmi gond!!! Jönnek még millió számra, hajrá németek vigyétek őket !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lazka, 2019.09.25 12:12

@antitroll: igen, itt en összekevertem a dolgokak a felhasznaloi nevekkel. A megjegyzesedet, miszerint en azt mondtam hogy a bevandorlok hasznalhatatlan emberti massza, nem igaz. ILYET EN NEM IRTAM.
Az egyetemeröl es felsöfoku kepzetsegröl volt szo a vitaban Elhetetlennel.

Tenyleg olvasd mi volt az elözmenyekben, ha erdekel meg es ahoz szolj hozza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.09.24 18:03

@lazka:
Nincs itt zavar, nincs szükségem generikus nick-ekre, a sajátomat és csak a sajátomat használom évek óta. Minden ezzel ellentétes állítás sértő és kikérem magamnak!
Esetleg magadból indulsz ki?

"Hogy jönnek most ide a szakmunkasok?"
Úgy hogy a szír menekültek jelentős része minimum középfokú végzettségű azaz valamilyen szakmával rendelkezik.
A becsatlakozásom oka, hogy Te azt a nézetet vallod és terjeszted (javíts ki, ha ez nem igaz!), miszerint a bevándorlók használhatatlan emberi massza, miközben szerintem nem.
Értekeztek itt "Elhetetlen"-nel olyan magasan képzett (?) migránsokról, akik elenyésző számban fordulnak elő közöttük. Vagy inkább nincsenek. Ők már régen elhagyták az országot és jó helyet találtak maguknak elsősorban a környező hasonló kultúrával rendelkező országokban, ahol tárt karokkal várták őket.

A Németek "nyeresége" tehát nem ebben a rétegben van. Értelmetlen dologról beszéltek. A hozzászólásom igazából mindkettőtöknek szól.
Az alacsonyabb végzettségnél nincsenek akkora és gyorsan nem behozható különbségek. És ebben van potenciál a jövőre vonatkozóan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.09.24 17:47

@lazka:
Na ennek fussál még egyszer neki!
Mit írtam én?
Lehet, hogy nem az én készülékemben van a baj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lazka, 2019.09.24 14:24

@antitroll: Az orszagspecifikus vegzettsegeket te emlitetted, ha emlekszel meg.
Idezett:

"A magyar orvosi egyetemek ugye színvonalasak? Aztán, ha kimész Amerikába, nem praktizálhatsz, nem ismerik el automatikusan, kurzusokat kell ismételni, "

Erre mondtam en hogy nem jo pelda, nana hogy nem fogadjak el, es a tanarit meg a jogit sem.

Ha mar elfelejtetted, hogy miket irtal akkor olvasd ujra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html