Belefullad a világ az olajba

Hiába mérséklődik az OPEC-en kívüli olajtermelők exportja idén, Irán pótolja a hiányt, miközben a kereslet csökken - állítja a világ egyi legfontosabb olajipari tanácsadó szervezete, az IEA. A felesleget már nincs hova tenni, a készleteket a túlcsordulás veszélye fenyegeti.
Napi.hu, 2016. január 19. kedd, 11:52
Fotó: Reuters

A világ olajpiacai egyszerűen belefulladnak az eladhatatlan olajtengerbe, ami a jelenleginél is lejjebb szoríthatja a fekete arany árát - idézte a Bloomberg az OECD ágazati tanácsadó szervezete, az International Energy Agency (IEA) jelentését. Az IEA szakértői a kínai gazdaság kihűlését látva csökkentették a világ olajkeresletére vonatkozó előrejelzésüket.

Az OPEC-en kívüli termelők ugyan mérsékelni fogják exportjukat 2016-ban, ám az újra piacra lépő Irán, a kartell tagja, ki fogja pótolni ezt a hiányt. Mindezek eredményeként átlagosan napi 1,5 millió hordóval több olaj kerül a piacra, mint amennyit a vásárlók igényelnek.

Jönnek a perzsák

A fekete arany ára 12 éves mélypontra esett a hét elején azzal, hogy a londoni Brentért a hétfői kereskedés egyik szakaszában alig több, mint 28 dollárt kellett adni - kedden délelőtt valamivel 29 dollár/hordó felett állt a jegyzés -, miután Irán megszabadult az olajkivitelét is korlátozó nemzetközi szankcióktól.

Emellett Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajtermelője a hét végén megerősítette, hogy nem változtat azon a stratégiáján, amely szerint piaci részesedése megőrzése érdekében az alacsony ár ellenére sem mérsékli kivitelét.

Az egyik le, a másik fel

Miután az iraki olajbányászat bővülése kifullad, idén Irán lehet az egyetlen olyan OPEC-tagállam, amely növelni exportját. Az IEA becslése szerint a perzsa ország az első negyedév végén napi 300 ezer hordó olajat vihet a világpiacra, amit az év közepére 600 ezerre növelhet. Tavaly decemberben napi 2,91 millió hordó olajat bányásztak Iránban, ami három és fél éves rekord.

A perzsa ország kivitele éppen pótolja az OPEC-en kívüli olajtermelők kieső exportját. Az utóbbi országok 1992 óta nem értékesítettek olyan kevés olajat, mint amennyit az IEA várakozása szerint 2016-ban el fognak eladni.

Gyengülő olajszomj

Az OPEC-országok napi 32,28 millió hordó olajat hoztak felszínre decemberben, ami 600 ezerrel több annál a 31,7 milliónál, amellyel teljesíthetik 2016-os tervüket.

Eközben az olajkereslet az enyhe tél miatt egyéves mélypontra süllyedt 2015 utolsó negyedévében. A fogyasztás növekedése idén napi 1,2 millió hordóra csökkenhet a tavalyi 1,7 milliós pluszról. Ezzel az átlagos felhasználás naponta 95,7 millió hordó lehet.

Túlcsorduló raktárkészletek

Mindezek eredőjeként a felhalmozott olajkészletek 285 millió hordóval bővülhetnek 2016-ban, miután tavaly elérték az egymilliárd hordót. Miután a szárazföldi tárolókapacitások egyre szűkösebbé válnak, nyereségessé válhat, ha lehorgonyzott olajtankerekben raktározzák a fekete aranyat. Irán az elmúlt években jelentős mennyiséget tett félre ily módon abban bízva, hogy ha feloldják a szankciókat, akkor eladhatja ezt a készletet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.01.20 06:46

@enapi: Ember, te ezeket a baromsagaidat sajat magad talalod ki, vagy valaki szolt, hogy ilyeneket irj?

"Az USA palaolaj mítoszt a Szaud-Arábi àllam döntötte meg."

Egyreszt a palaolaj csak az ilyen hulyek szamara mitosz, masreszt pont forditva tortent: a palaolaj dontotte be a szaudiakat.

"A legnagyobb felhasználó Kína. Kìna egyre nagyobb mértékben önellátó."

Olyan vagy mint az a hulye becefrezett pluralpista, csak irjatok a baromsagaitokat, mikozben minden adat egy perc alatt megtalalhato a neten, de utananezni lustak vagytok. Csak szolok, hogy Kina olajimportja novekszik, ergo kevesbe tudjak novelni a kitermelest mint ahogy novekszik a kereslet. Az onellatastol olyan messze vannak, mint te a gondolkodastol.

"Másik nagy tényező a háztartások energiamodernizációja."

Akkor lenne igazad, ha mindenki olajgeneratorral allitana elo a villamos energiat az otthonokban es olajjal futene. Persze a valosagnak ehez koze nincs...

"Egyszer kimerülnek mind a szaudi mind az USA palaolaj mezők."

Ocsi, azt te mar nem eled meg. 50 eve ezzel riogatnak az olajcegek, igy probaljak felverni az arakat.

"A további kitermelés pedig egyre drágább lesz."

A technologia fejlodik, a palaolaj bizonyitja a hulyeseged.

"Az oroszoknak az Antarktisz dob még egy utolsót."

Baromi draga a kitermeles onnan, ha igy megy le az olaj ara, akkor bezarhatjak az ottani mezot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.01.20 06:14

Az USA palaolaj mítoszt a Szaud-Arábi àllam döntötte meg. Felrúgta az OPEC-et és ha kell 20 dollár alá is csökkenti az árakat.
A legnagyobb felhasználó Kína. Kìna egyre nagyobb mértékben önellátó.
A legnagyobb felhasználok nem közlekedés hanem a petrolkémiai ipar. A MOL ezért lett a legdinamikusabban fejlődő olajipari vállalat. A TVK-ba irányította át a termelése irányvonalát. A MOL hatalmasat nyert az olcsó olajaon. A legnagyobbat az oroszok bukták utána a norvégok és az USA. Az olaj szerepét legnagyobb mértékben az egyre takarékosabb ipari gépek nyomják le és a helyettesítő energiaforrások. Másik nagy tényező a háztartások energiamodernizációja.
Ez akkor is megy tovább ha a napi.hu szerint nincs ilyen összefüggés.
Egyszer kimerülnek mind a szaudi mind az USA palaolaj mezők.
A további kitermelés pedig egyre drágább lesz.
Az oroszoknak az Antarktisz dob még egy utolsót.
Ennyire egyszerű az olaj vàrható történelme.
Benzines és dízel autó majd csak múzeumban lesz látható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.01.20 05:59

A napi forum nagy illibsi szakeroti megmondtak a minap: az egesz olajar csak spekulacio, semmi koze a kereslet-kinalat alakulasahoz :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.01.20 00:41

@enapi:
jah, a palaolaj befulladt, csak nem úgy, ahogy te gondolod. először is technológiailag úgy működik, hogy egy beruházás keretében felvesznek hitelt és elkezdik az olaj kitermelést. azért nem látod, hogy bedőlt az összes olajpala cég, mert túlélik. ugyanis miután beindult a termelés, abból már szereznek annyi zsetont, hogy fenn tudják tartani a termelést (a beindítás pénzigényes, utána már csak a melósokat kell fizetni) és a hitel részleteit fizessék. és ezt jó hosszú ideig is meg tudják csinálni, igazából innen már csak a bankok futnak a pénzük után.

a másik relatív haszna, hogy földhöz vágta az olaj árát, mint böde a norvégot. lehet, hogy az usa pénzügyi rendszerében zavart okoz a palaolaj cégek csődje, de sokkal nagyobbat kaszálnak azzal, hogy töredék árára esett az olaj. ennek pedig mindenki örül szerte a világban, pár olajállamot kivéve... még te is, csak nem mered bevallani...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.01.19 21:34

Vicces, hogy itt a fórumon egyesek az olajárak beesését egyfajta győzelemként tálalják az usákok és a palaolaj felett. Pedig csak a vak nem látja, a legnagyobb haszonélvezők éppen ők. Illetve nem is, inkább mi, akiknek egy fillérjébe, vagy centjébe sem került a meccs, a hasznát meg élvezzük.
Van sejtésem, hogy ennek mi az oka, de az azért különösen sajnálatos, amikor valaki még saját érdekeinek ellenében is örül, vagy legalábbis megpróbálja magát örömbe ringatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html