Az amerikai autósok a spekuláns hedge fundokban újra megtalálták a magas benzinárak okozóját. Vannak olyan kevésbé okos vezetők, akik úgy vélik, hogy mindössze egy dollárt kellene fizetni a tankba való gallonjáért (3,8 liter), ha a kormány megtiltaná a fekete arany tőzsdei kereskedését - írta a Reuters. Az USA-ban 28 százalékkal, 3,60 dollár/gallonra emelkedett a benzin átlagára december 11-e óta - derül ki az American Automobile Association adataiból. Ilyen magas árra még soha nem volt példa az évnek ebben a szakaszában. A benzin 3,75 dollárra drágulhat májusra - állítja kormány energiaügyi szervezete, az Energy Information Administration (EIA).

A szervezet szerint hiába emelkedik idén a kitermelés az olajpalának köszönhetően az USA-ban, a piaci árak nem csupán a hazai kereslet-kínálati viszonyoktól függenek, hanem az olajvilágpiac alakulásától is. Az utóbbira pedig nagyon nagy hatással van, a venezuelai, nigériai, észak-afrikai és közel-keleti kitermelési kockázat, továbbá az Irán körüli politikai feszültség és a perzsa ország elleni európai-amerikai gazdasági blokád.

Ez még nem minden

Ráadásul az OPEC szokásos havi előrejelzése szerint az új amerikai termelési boom sem áll olyan szilárd lábakon, mint amilyennek most tűnik - derült ki a CNBC tudósításából. Az új technológiával bányászott kutak hozama működésük első évében sok esetben drámai visszaesést mutat, ami hatással lehet a piaci kínálatra. A technikai problémák késleltethetik az új kezdő olajvállalkozások piacra lépését, a Mexikói-öböl térségét vagy akár más olajtermelő vidékeket bármikor érhetik olyan természeti csapások, amelyek zavarokat okozhatnak az olajellátásban.

Hatással lehet az üzemanyagok árára a benzinbe kevert etanol előállítását befolyásoló mezőgazdasági körülményeknek. Egy a tavalyihoz hasonló szárazság érezhetően visszavetheti az etanol kínálatát. Az OPEC friss becslése szerint idén napi 840 ezer hordóval nő a világ olajkereslete, ezen belül a szervezethez tartozó országok napi 300 ezer hordóval, 29,8 millió hordóra növelhetik exportjukat.

Jól jöhet egy katasztrófa

A piacon sokan arra spekulálnak, hogy valamilyen esemény miatt megroggyan az olajtermelés az USA-ban vagy valahol máshol a világon - véli Andrew Lipow, a nevét viselő texasi Lipow Oil Associataes tanácsadó cég vezetője. A szaúd-arábiai kitermelés lemorzsolódása, amellyel egyidejűleg nő a kínai fogyasztás jó alapot teremt erre. Ehhez járulnak a további kitermelési kockázatok, amelyek miatt a piac ki van centizve - a legkisebb esemény az árak nagy kilengését okozná.

A kockázat azonban nagy, legalábbis erre utalnak a 2011-es és 2012-es folyamatok. Az árak az év elején nőttek tavaly és tavalyelőtt, ám az nyár elejére összeomlottak. Tavaly márciusban például az amerikai könnyűolaj hordója 110 dollárra drágult, június végén azonban már csupán 80 dollárt kellett adni érte. A londoni Brent ára ezzel párhuzamosan 125 dollárról 90-re zsugorodott. A benzin szépen követte ezt a hullámot. A hedge fundok különösen 2011-ben könyveltek el nagy veszteségeket a szélsőséges kilengések miatt.