Száguldanak a bérek a lengyeleknél

A várnál gyorsabban növekedett az átlagbér Lengyelországban - a közgazdászok egyelőre csak találgatják az okát, mert a megszokott körülmények nem indokolják a gyorsulást.
Barabás Júlia, 2019. május 23. csütörtök, 07:12
Fotó: Shutterstock

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) szerint az átlagbér áprilisban az országban évi 7,1 százalékkal növekedett, ez messze jobb adat a vártnál - írta a gazeta.pl. A lengyelországi cégeknél az átlagos fizetés áprilisban bruttó 5186,12 zloty (380 ezer forint) volt. Ezzel már második hónapja van az ötezres szint felett az átlagkereset.

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a GUS adatai azokra a vállalatokra vonatkoznak, amelyben tíznél több dolgozót alkalmaznak. Azaz a legkisebb cégeket és a költségvetési intézményeket nem veszik figyelembe. A 7,1 százalékos emelkedés magasabb a márciusi 5,7 százalékosnál.

A gyors béremelkedést nehéz magyarázni, mert látszólag semmi sem szól mellette. Igaz ugyan, hogy továbbra is munkaerőhiány van, de ez a helyzet nem romlott az elmúlt időszakban. Az importált infláció nem magas, így a növekvő fogyasztói árak sem magyarázzák a béremelési nyomást és nőnek a béren kívüli juttatások is.

HOZZÁSZÓLÁSOK