A tartományi rangú fővárossal együtt a 16 német tartomány közül 10-ben regisztráltak legalább egy esetet. Az ország keleti részét, a volt NDK területét Berlin kivételével nem érinti a járvány.

Az első, és eddigi egyetlen ismert berlini fertőzött egy 22 éves fiatalember, akinél vasárnap este mutatták ki a vírust. Egy tervezett utazás miatt szombaton beoltatta magát trópusi betegségek ellen. Az oltások beadása utáni órákban belázasodott, végtagfájdalmai támadtak és légúti panaszok kezdték gyötörni, ezért vasárnap hajnalban kórházba szállították. Délután hazabocsátották, miután állapota javult és kizártak egy sor lehetséges súlyos megbetegedést, a többi között az agyhártyagyulladást. Végül annak révén szűrték ki, hogy a kórház egy hete bevezette, hogy minden esetben elvégzik a koronavírus jelenlétét vizsgáló tesztet is, amikor elvégzik az influenzavírus jelenlétét vizsgáló tesztet. Az influenzára végezett teszt negatív eredményt mutatott, a vasárnap estére elkészített koronavírus-teszt viszont pozitív lett, ezért ismét kórházba szállították, elkülönítve elhelyezték és megkezdték annak a 60 embernek a vizsgálatát, akikkel a vírus kéthetes lappangási ideje alatt kapcsolatba került. A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen.

A többi ismert fertőzés legnagyobb részét - 90 esetet - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A második helyen Bajorország áll 26 fertőzöttel. Közülük 14-et már gyógyultnak nyilvánítottak. Baden-Württembergben 20, Hessenben 10 fertőzést regisztráltak, a többi érintett tartományban 1 vagy 2 vírushordozót találtak.

A lakosság többségét meg fogja fertőzni a vírus

A szövetségi kormány, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) és vezető járványügyi szakemberek hétfőn Berlinben tartott közös tájékoztatóján Christian Drosten berlini virológus, a 2002-2003-as SARS (súlyos akut légúti szindróma) világjárványt kirobbantó vírus egyik legismertebb kutatója kiemelte, hogy az ugyancsak a SARS-családba tartozó új koronavírus - hivatalos nevén SARS-CoV-2 - rendszerint ugyan igen enyhe betegséget okoz, de várhatóan a lakosság többségét megfertőzi.

A kérdés csak az, hogy sikerül-e megakadályozni a vírus gyors terjedését - hangsúlyozta a szakértő, rámutatva: nagy különbség, hogy a fertőzéshullám néhány hét vagy két év alatt fut végig az országon. Mint mondta, egy fertőzött átlagosan két további embernek adja át a vírust. Ezt az arányt 1 alá kell szorítani a járvány feltartóztatásához.

Csak lassítani lehet a terjedést

Jens Spahn egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az óvintézkedések és korlátozások mind a járvány lassítását szolgálják, mert csak így lehet az egész társadalom számára kezelhetővé tenni az új vírust. Ez áldozatokkal jár, az ország egyes részén és a mindennapok bizonyos területein korlátozásokkal kell együtt élni. Azonban mindig ügyelni kell az arányosságra, így például a határok lezárása nem indokolt, és a nagyobb rendezvények lemondása vagy egész vállalatok bezárása sem szükséges feltétlenül fertőzés vagy fertőzésgyanú esetén - fejtette ki a miniszter.

Olaszországban 7-14 nap kell a fertőzés megfékezéséhez

Hétfőn Olaszországban a szokásos esti, a legfrissebb adatokat ismertető nyilatkozatában Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője elmondta, hogy a járvány következtében elhunytak száma 52-re emelkedett, míg a pozitívnak bizonyult személyeké 1835. A fertőzöttek fele tünetmentes, a kórházban kezeltek 9 százaléka van intenzív osztályon. Tizennyolcan haltak meg az elmúlt 24 órában. A gyógyultak száma 142-re emelkedett, vasárnap óta hatvanhattal több a gyógyultak száma. Eddig Olaszországban több mint 23 ezer koronavírus-tesztet végeztek.

Angelo Borrelli úgy vélte, hogy a következő egy-két hétben az óvintézkedések hatásosak lesznek, vagyis a koronavírus-fertőzés terjedésének lassulását várják. A polgári védelem vezetője az észak-olaszországi Lombardia, Emilia Romagna és Veneto területén, az úgynevezett vörös és sárga zónában, bevezetett óvintézkedésekre gondolt, amelyek március 8-ig érvényesek. A térségben található a vesztegzár alá helyezett két terület, de az érintett tartományok egészében többek közt továbbra is érvényes az oktatási szünet, zárva tartanak a mozik, színházak, felfüggesztették a csoportos és tömegeseményeket. Angelo Borrelli hozzátette, hogy egyetlen észak-olaszországi térségben sem kritikus a kórházhelyzet, továbbra is képesek mindenkinek ágyat biztosítani.

Ez a hét döntő lesz

Az olasz közegészségügyi hivatal (Iss) igazgatója Silvio Brusaferro hétfői nyilatkozata szerint a mostani hét máris "döntő" lesz a fertőzés megfékezésében. Brusaferro az olaszok együttműködését kérte az óvintézkedések tiszteletben tartásával. Az Iss fertőzőbetegségekre szakosodott szakértője Gianni Retta hangsúlyozta, hogy a koronavírusra pozitív személyek száma folyamatos emelkedése várható volt: vasárnap több mint 500 új beteget regisztráltak, az utóbbi huszonnégy órában újabb 258-t.

Az Ansa hírügynökség úgy értesült, a védelmi tárca nyolcvan kaszárnyában 6600 helyet tud biztosítani szükség esetére. A legtöbb beteg, több mint ezer, Lombardiában van, ahol Giulio Gallera jóléti tanácsos felszólította a 65 évnél idősebbeket, a következő 2-3 hétben ne menjenek ki az utcára. A vírusfertőzés ugyanis elsősorban az idősebbeket kényszeríti kórházba. Ezzel egy időben a tartományi testület újabb tagja bizonyult pozitívnak, Lombardia kormányzója már korábban önkéntes karanténba vonult.

Újranyitotta kapuit a milánói dóm, ahova kisszámú csoportokban engedik be a látogatókat, valamint a franciák Szent Lajosról elnevezett római temploma, amelyet a plébános megbetegedése miatt zártak le.

Rómában a helyzet kontroll alatt van

A polgári védelem vezetője hangsúlyozta, hogy Rómában a helyzet "ellenőrzés alatt van": eddig 12 pozitív személyt helyeztek kórházi karanténba, köztük egy nem súlyos tüdőgyulladással kezelt római rendőrt és egy tűzoltót is. A Róma közeli Pomeziában lezártak egy gimnáziumot. A betegek mindannyian lombardiai személyekkel kerültek kapcsolatba. Egy beteget jelentettek Szardínia szigetéről is.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelíti a 90 ezret, a halálos áldozatok száma 3000 felett van. A járvány 65 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.