Beszélt Draghi, gyengült az euró

Három heti mélypontra gyengült az euró a dollárhoz képest csütörtökön, miután Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke (ECB) kijelentette, hogy nem tartja szükségesnek a jelenlegi, a rekordalacsony kamatokon és az eszközvásárlási programon nyugvó monetáris politikai irányvonal megváltoztatását - írja az MTI.
Domokos Erika, 2017. április 6. csütörtök, 17:59
Fotó: Napi.hu

Márciusban, az ECB kormányzótanácsának ülése után az euró árfolyama november óta nem látott szintre erősödött, átlépve az 1,09 dolláros szintet, miután a befektetők a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón elhangzottakat úgy értelmezték, hogy 2018 elején lehetőség nyílik kamatemelésre. Mario Draghi akkori nyilatkozatából ugyanis azt szűrték le, hogy az ECB már kevésbé tartja szükségesnek a gazdaság megtámasztását a rendkívül laza monetáris politikával. Az ECB döntéshozói ezt követően többször jelezték, hogy a piacok túl messzire mentek el a kamatemelés beárazásában.

Egy frankfurti konferencián csütörtökön tartott felszólalásában Mario Draghi leszögezte, hogy az ECB monetáris politikája megfelel a helyzetnek, a kamatok a jelenlegi vagy annál is alacsonyabb szinten maradnak huzamos, az eszközvásárlási program határidejét jóval meghaladó időtartamra. Bár az euróövezet gazdaságát fenyegető kockázatok csökkentek, továbbra is szükség van a növekedést ösztönző jegybanki erőfeszítésekre, mert a fellendülés nagyban függ ezektől az intézkedésektől, tehát "korai lenne még győzelmet hirdetni" - mondta Draghi.

A közelmúltbeli kedvező gazdasági adatok is táplálták azt a spekulációt, miszerint az ECB az eddig tervezettnél korábban kezdheti el visszavonni a gazdaságélénkítést célzó lépéseit. A felmérések azt mutatják, hogy negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal növekedhetett az euróövezet gazdasága január-márciusban, miközben az éves infláció a zéró közeli szintről 1,5 százalékra gyorsult, a munkanélküliségi ráta pedig 9,5 százalékra esett.

"Mielőtt elkezdenénk változtatni monetáris politikánkon - a kamatokon, az eszközvásárlási programon és az irányadó kamatok alakulására vonatkozó előretekintő iránymutatáson - elegendő bizalmat kell teremtenünk az iránt, hogy az infláció középtávú célszámunkkal azonos irányba halad, és ott marad kevesebb monetáris támogatással is "- jelentette ki Draghi.

Draghi előadása után az euró árfolyama enyhe emelkedésről csökkenésre váltott, és napi minimumán három heti mélységbe, 1,0629 dollárra esett.

Esther Reichelt, a Commerzbank devizapiaci elemzője szerint az ECB elnöke nagyon egyértelművé tette, hogy egyáltalán nem áll szándékában változtatni a kamatok alakulására vonatkozó előretekintő iránymutatáson, a monetáris politikának továbbra is nagyon hosszú ideig lazának kell maradnia, és a pozitívabb kilátás ettől a laza politikától függ - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK