A Los Angelestől 65 mérföldre lévő város szerdán kért csődvédelmet, miután egymilliárd dolláros tartozást halmozott fel mintegy 25 ezer hitelezőnek, amelyeknek a többsége a város munkatársa. A városnak emellett több mint egy milliárd dollányi vagyona van - írja a Reuters.

A mintegy 210 ezer lélekszámú város polgármestere, Patrick J. Morris, egy telefoninterjúban azt mondta, hogy az adósság nagy része olyan fedezetlen kötelezettségekből adódik, mint a város alkalmazottaiak történő nyugdíjak és járulékok kifizetése, valamint munkaügyi szerződésekben különböző munkaügyi csoportok felé vállalt kötelezettségekből.

Július végén a város még azt közölte, hogy 56 millió dollárnyi esedékes adósságát - ebből mintegy 50 milliárd dollárnyi nyugdíjkötvényt - az általános alapjából, a fő költségvetéséből fedez. Ehhez hozzá jön még mintegy 195 millió dollárnyi fedezetlen nyugdíjkötelezettség, 61 millió dollárnyi kiadás a nyugdíjasok egészségügyi ellátására, és 40 millió dollár az alkalmazottak kompenzációjára, fizetett szabadságokra és általános kifizetésekre.

A város a múlt hónapban jelezte, hogy pénzügyi válsággal küzd, miután az önkormányzat megcsapolta a tartalékait és bejelentette, hogy a kiadások a július elsején kezdődő pénzügyi évben 45 millió dollárral fogják meghaladni a bevételeket. Az önkormányzat szerdai kérelme, hogy helyezzék a várost csődvédelem alá, azt a célt szolgálná, hogy a várost a hitelezők ne perelhessék a kifizetetlen követelések miatt. A csődvédelem pedig addig jelent védelmet a városnak, amíg a csődeljárás le nem zárul. Az azonban nem garantált, hogy a bíróság jóváhagyja a kérelmet. A Reuters szerint 1937 óta a 640 csődvédelmi kérelemnek mintegy harmadát utasította el a bíróság. Mindezek ellenére San Bernardino polgármestere optimista és bízik a pozitív bírósági döntésben.

A döntés azonban érzékeny kérdést feszeget és akár befektetői szempontból egy teszt is lehet - írja a Reuters -, ugyanis a hitelezők most árgus szemekkel figyelik, hogy a pénzügyi gondokkal küszködő amerikai városoknak megengedik-e, hogy a kötvénykötelezettségeik és a nyugdíjkifizetési kötelezettségeik alól kibújjanak.

San Bernardino mellett az elmúlt két hónapban két másik kaliforniai település, Stockton és Mammoth Lakes is csődvédelembe menekült. Stocktont - San Bernardinóhoz hasonlóan - az ingatlanpiac összeomlása temette maga alá, és a júniusi döntésével a legnagyobb amerikai város lett, amelyik csődvédelmet kért. Egy közelmúltban kiadott elemzés szerint pedig Kalifornia jelenlegi pénzügyi helyzetében a sok hasonló csődbejelentésre is számítani lehet még az idén. A "jó időkben" a közszolgáknak beígért nyugdíjak  - különösen a rendőrök és tűzoltók járandóságainak - kifizetése a romokban heverő ingatlanpiac és a magas munkanélküliség fényében - különösen a rendőrök és tűzoltók járandóságainak kifizetése - több kaliforniai város mellett más amerikai önkormányzat költségvetésének is komoly gondot okoz.