Bevándorlás: igen, térjünk vissza rá, felejtsük el

A bevándorlási válság kezelésével kapcsolatos EU-török megállapodás útjában álló legnagyobb akadály a török állampolgárok vízummentes európai beutazásának lehetővé tétele. Az ankarai kormánynak nagyon érzékeny feltételeket kellene teljesítenie ehhez.
Napi.hu, 2016. március 17. csütörtök, 14:20
Fotó: Reuters

Törökország három feltételt szab cserébe azért, hogy útját állja azoknak a bevándorlóknak, akik a területéről indulva illegálisan akarják átlépni az Európai Unió határát: pénzt, az uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását és a török állampolgárok vízummentes belépésének lehetővé tételét az EU-ba - kezdi a csütörtök-pénteki csúcsértekezletek előtti helyzet ismertetését a Bloomberg.

Az első kérés teljesítésével semmi gond nincs, nehézséget legfeljebb az okoz, hogyan kaparják össze az EU büdzséjéből és a tagországok befizetéséből a korábban megígért hárommilliárd eurót, illetve az ezt megfejelő további hárommilliárdot. A második ügy már egy kissé bonyolultabb.

Inkább térjünk vissza rá

Törökország 2005 óta tárgyal az EU képviselőivel belépésének feltételiről. A folyamatot elsősorban az 1974 óta két részre - egy nemzetközileg elismert, déli görög államra és egy csak Ankara által elismert, északi török közösségre - osztott Ciprus és Törökország ellentéte fékezi.

Nicosia megvétózhatja a megállapodást, mivel úgy látja, hogy a törökök közeledése az EU-hoz rontja a szigetország egyesítéséről az ENSZ közvetítésével folyó tárgyalások sikerét. Bizonyára attól tartanak, hogy a török közösség érdekeltsége a megegyezésben gyengülne, ha tagjai úgy látnák, hogy Törökország belátható időn belül az EU tagja lehet, azaz nem Ciprus egyesítése a legrövidebb út a számukra az uniós állampolgárság elérése felé.

A kiszivárgó hírek szerint ezért ezt a kérdést le is vehetik a csütörtöki EU-s, illetve a pénteki török-EU csúcs napirendjéről.

Felejtsük el?

Mivel az uniós pénzt a menekültekre kell fordítania, a csatlakozási tárgyalások felgyorsítása - ha megvalósul valaha - aligha hoz látványos változást, Ankara rövid távon a vízumkönnyítéstől remélheti a legtöbbet. Az ezt ellenzők, akik nem kevesen vannak az európai kormányokban, illetve az Európai Parlamentben, azzal érvelhetnek, hogy az EU-s országok csak a török beutazási kérelmek 4,4 százalékát utasítják el.

A török félnek viszont valószínűleg nem ez a legfőbb gondja, hanem a vízumok költsége és az ügyintézés lassúsága. Ennek alapján sokan gondolják úgy, hogy az EU lekezelően bánik a törökökkel

Ha például egy ottani lakos meg akarja nézni az Eiffel-tornyot, akkor délelőtt 8.30 és 12.00 vagy délután 1.00-5.00 óra között adhatja be vízumkérelmét a francia követségen. A felnőtteknek 60 euróba (18,6 ezer forint), a gyerekeknek 35 euróba kerül a franciaországi vízum, a kisbabáknak ingyenes. Emellett ügyintézésért ki kell csengetniük további 24,50-et.

Még egy ciprusi nem

Francois Hollande francai államfő világossá tette, hogy Törökországnak teljesítenie kell a vízumkönnyítés 72 uniós feltételét, köztük például azt, hogy hamisításbiztos, biometrikus azonosítókkal felvértezett útleveleket ad 50 millió felnőtt állampolgárának. Ha ezt komolyan vesszük, akkor még hosszú út áll előttünk a vízummentességig.

Az Európai Bizottság értékelése szerint 19 feltétel teljesült, 17 közel áll ehhez, 33 részben rendben van, hárommal sehogy sem állnak. Ciprus ezen a téren is vétózhat: kifogásolja, hogy a Törökországba utazó ciprusiakat a fogadó ország a Dél-ciprusi Görög Ciprusi Hatóság állampolgárainak minősíti. Ha ezt nem hagyják el, jön a nem szavazat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.03.18 07:57

Jó ötlet, sőt más nincs is, a szíriai terület, de ehhez a szíriai kormány engedélye kell és katonai eszközökkel megtisztítani, mondjuk azt a területet, amit most az ISIS foglalt el , amihez kína és oroszország beleegyezése is kell, azaz gyarmatosítani kell ujra szíriai területeket (líbiait is, még időben) , csakhogy ehhez hadsereget és véráldozatot kellene hozni, és mit szólnának az európai népek, hogy nekik kelljen ezt lépni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.03.17 23:11

@Mekelekke: a török állam erre azt mondaná Merkelnek, hogy szopogassa.
Szíriában kell kialakítani egy vagy több ilyen tábort, hathatós katonai őrizettel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.03.17 22:57

@Mekelekke:
"ha az EU kibérelne egy hatalmas török területet a szír határ közelében"

Jó-jó, értem én, de akkor hogyan teljesülne G. merkel egyetlen vágya, hogy végre valaki megtossza őt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2016.03.17 17:58

Mi volna, ha az EU kibérelne egy hatalmas török területet a szír határ közelében, saját erőből felépítene ott egy óriás menekülttábort és saját erőből üzemeltetné. A török állam meg nem kapna egy fillért sem, ráadásul meg lenne mondva nekik, hogy a továbbiakban próbálkozzanak valahol máshol a zsarolással.
Ebben a táborban szeretettel várja az EU a menekülteket és ide szállíthatná azokat is, akik az EU területén illegálisan tartózkodnak és azt állították (nagy részük csak hazudta) a kérdőíven, hogy ők Szíriából menekültek.
Ezen tábor és Görögország között is lehetne egy non-stop hajójárat is, akit már sokadszor halászott ki a görög parti őrség és vittek vissza a "startvonalra", az előbb-utóbb rájön, hogy csak az idejét pazarolja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html