A lengyel kormány közel ötmilliárd zlotyt ad ki a következő évi nyugdíjak értékének védelmére. Ehhez jön még 10-12 milliárd a nyugdíjkorhatár csökkentése miatt - írta a Gazeta Wyborcza. A valorizálásra kilencmillióan várnak - kiigazított jövedelmüket 2018 március 1-jétől kapják meg.

Emellett most döntenek a jövő év nyugdíjemelésről is, amelynek mértékét a nyugdíjas árukosár inflációja és a reálbér növekedése határozza meg. Míg 2016-ban defláció volt, idén már két százalékra várják a pénzromlás ütemét. A kormány a lehetséges változatok közül a kisebb emelést választotta, így 2018-ban 2,5 százalékkal bővülhetnek a nyugdíjak. A legalacsonyabb nyugdíj 1000 zloty, amely így 1025-re megy fel.

Eközben hiába növelték meg a társadalombiztosítási alapot (FUS) a nyugdíjak kifizetésére évi 50 milliárd zloty hiányzik. Némileg javíthat a helyzeten az alacsony munkanélküliség - a munkanélküliségi ráta 5,4 százalékkal történelmi mélyponton van - és a reálbérek növekedése.

Emellett sokat segítenek a Lengyelországban dolgozó külföldiek. Az ukránok többsége korábban fizetett tb-járulékot, ám most nem. Ezen változtatni akarnak azzal, hogy lehetővé teszik az állandó lengyelországi munkát. Ugyanakkor még a szerződéses, ideiglenes munka után befolyó tb-bevételt 80 millió zlotyra teszik.