Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormánynak és az önkormányzatoknak azon kellene fáradozniuk, hogy más országokból Lengyelországba vonzzanak vendégmunkásokat - állapították meg a Politikai migráció Európában és Lengyelországban konferencia résztvevői a Rzeczpospolita tudósítása szerint.

A lengyel munkavállalók 14 százaléka - főleg a kisebb és a közepes városokban élők - továbbra is azt tervezi, hogy külföldre megy munkát vállalni. Nem tartjuk vissza őket és arra sem mutat semmi, hogy az eddig kivándorolt 2,5 millió lengyel visszatérne - érvelt Tomasz Slezak, a Work Service cég munkaerő-közvetítő vállalat elnökhelyettese.

Ezzel egyidejűleg egyre többen próbálnak szerencsét a Visztula mentén Ukrajnából. Ma körülbelül egymillió ukrán dolgozik a lengyeleknél. Nekik sok gondot okoz a bürokrácia. Egyes övezetekben a tartózkodási és munkavállalási engedélyre akár egy évet is várni kell.

A kormány azt ígéri, hogy a rövid időre munkát vállalók könnyebben szerezhetnek majd engedélyt a munkavállalásra és az állandó tartózkodásra is. Emellett az új munkaerő piaci törvény, amely 2019-ben lép életbe, nagyobb rugalmasságot biztosít majd a munkaügyi hivataloknak a feladatuk ellátáshoz.

Az építőipari szakszervezet szerint ebben az ágazatban legalább 25 százalékos munkaerőhiánnyal küszködnek. Ezért Lengyelországtól messzebbre levő államokból is csábítják a dolgozókat, akik közül aztán sokan ott alapítanak családot. Az állami intézményeknek tudomásul kellene venni a globális migrációs folyamatok dinamikáját - vélik az érdekvédők. A legfontosabb a munkajog rugalmasabbá tétele lenne, mert ma nem tudható, milyen munkásokra lesz szükség a jövőben.

A fotó forrása: Shutterstock