Trump: nem pénzt csinálok, hanem jelentős összegeket veszítek

Egy szövetségi fellebbviteli bíróság szerdán elutasította azt a Donald Trump elleni perkeresetet, amelyben alkotmánysértéssel vádolták meg az elnököt - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2019. július 10. szerda, 20:03
Fotó: Pixabay

A keresetet Maryland állam és Washington DC nyújtotta be két évvel ezelőtt, azt vélelmezve, hogy az elnök megsértette az amerikai alkotmány vonatkozó kiegészítését. Érvelésük szerint Donald Trump haszonra tesz szert azzal, hogy washingtoni szállodájában bel- és külföldi politikusokat és tisztségviselők szállnak meg.

A bíróság döntése értelmében a keresetet benyújtóknak nem volt illetékességük egy elnök elleni perben.

A döntést elemzők Donald Trump győzelmeként értékelik. A bíróság állásfoglalása egyben előrevetíti, hogy a többi, hasonlóan alkotmánysértést vélelmező perkereset szintén nehézségeknek nézhet elébe.

Trump azonnal Twitteren reagált. Mint írta: győzelmet aratott "az árnyékállam és a demokraták gerjesztette boszorkányüldözés ellen". "Nem pénzt csinálok, hanem jelentős összegeket veszítek azért a megbecsültségért, hogy szolgálok és nagyszerű munkát végzek az önök elnökeként" - fogalmazott Trump.

A háromtagú bíróság nevében Paul Niemeyer bíró fogalmazta meg a taláros testület érvelését. Mint írta: pusztán feltevés, hogy tisztségviselők azért szállnának meg a washingtoni Trump-hotelban, hogy ezzel profitot termeljenek az amerikai elnöknek.

A Trump-hotel pár percre van a Fehér Háztól, és gyakori színhelye diplomáciai és republikánus rendezvényeknek.


 

HOZZÁSZÓLÁSOK