Kizárólag az építőipari és a biztosítótársaságok tekintenek bizalommal a jövő elé, míg az exporteladásoktól függő iparvállalatokat, valamint a szállodaipart és a vendéglátóipart jelentős hátrányok érték a frank magas árfolyama miatt - írja a KOF gazdaságkutató intézet hétezer svájci vállalat körében októberben végzett felmérésére épülő elemzése.

A KOF szerint az elemzés eredménye borúlátóbbnak bizonyult saját, még szeptemberben tett előrejelzésénél. A GDP-növekedés számszerűsítése nélkül a KOF a svájci gazdasági növekedési ütem lassulását vetíti előre a következő három-hat hónapos időtartamra, minden egyes gazdasági mutató romlásától kísérve. A svájci gazdaság növekedési üteme valószínűleg lassult a harmadik negyedévben, és ez a trend egészen 2012 első negyedévének végéig fenn is marad - írja az elemzés.

A svájci jegybank és a kormány már korábban is jelezte, hogy a frank erős árfolyama hátrányos hatással lehet a svájci vállalatok versenyképességére, emiatt az idei GDP-növekedési ütem valószínűleg elmarad majd a várt 2,0 százaléktól. A svájci GDP tavaly 2,7 százalékkal nőtt.

Szenvednek az erős franktól

A svájci jegybank már gyakorlatilag nullára csökkentette irányadó kamatát, likviditásnövelő intézkedéseket tett, és szeptemberben 1,20 svájci frankban szabta meg az euró árfolyamának "tűréshatárát".

"Az 1,20 frankos euróárfolyam még mindig magas a svájci vállalatoknak, de legalább stabilitást biztosít számukra" - mondta Jan-Egbert Sturm, a KOF igazgatója. A svájci gazdaság valószínűleg megszenvedi majd a világgazdasági növekedés elkövetkező hónapokra várt lassulását is. A felmérés tanúsága szerint a svájci vállalatok már meg is kezdték a felkészülést termelésük visszafogására.

A svájci vállalatoknak még egy jó darabig együtt kell élniük az erős frankkal és az euróövezeti válság következményeivel, bár vannak üdítő kivételek is a világ más területein, elsősorban Ázsiában, ahol feltehetőleg sértetlenül fennmarad a svájci vállalatok termékei iránti élénk kereslet - mutatott rá Jan-Egbert Sturm.