A Standard & Poor's (S&P) csütörtökön megerősítette Románia hosszú lejáratú külső szuverén adósságának "BB plusz", illetve a rövidlejáratú "B" besorolását, stabil kilátások mellett. A hitelminősítő szerint az osztályzat az egy főre eső relatív alacsony GDP miatt maradt bóvli szinten, a szakemberek emellett a lassan fejlődő intézményi rendszer, a gazdaság külső sokkok elleni védtelensége és az államadósság miatt is aggódnak. Pozitívumként emelték ki ugyanakkor Bukarest fiskális konszolidációs törekvését és a kitűzött gazdasági céljait. A román gazdaság 2013 és 2015 között fokozatosan stabilizálódhat, amennyiben az uniós forrásokat sikerül hatékonyabban felhasználni és beindulnak a külföldi befektetések. A strukturális reformok hiánya és a kevésbé hatékony adminisztráció miatt a gazdasági növekedés rövidtávon nem haladja majd meg a 3 százalékot - vélik az S&P szakemberei.

A jelenlegi besorolást negatívan befolyásolhatja, ha Bukarest jelentősen eltér a nemzetközi hitelezőkkel kitűzött közös céloktól, lassulna a fiskális konszolidáció, illetve ha drasztikusan csökkenne a gazdaság teljesítménye. Romániának a jobb osztályzatért elsősorban a versenyképességet kell növelnie a külső nyomás enyhítése céljából.

A Moody's az egyetlen hitelminősítő, amely Románia hosszú távú adósságát a válság alatt is a befektetésre ajánlott Baa3-as szinten tartotta, a kilátásokat tavaly júniusban negatívról pozitívra javította. A Fitch április elején erősítette meg BBB mínusz osztályzatát stabil kilátások mellett.