A pénzügyér hétfőn ismerteti a londoni alsóházban a következő pénzügyi év költségvetési tervezetét.

Hammond - akit a BBC közszolgálati televízió és a Sky News kereskedelmi hírtelevízió egyaránt megszólaltatott vasárnapi politikai magazinműsoraiban - elmondta: a költségvetés annak feltételezésével készül, hogy lesz brexit-megállapodás, mivel London rendkívül valószínűtlennek tartja, hogy Nagy-Britanniának jövőre megállapodás nélkül kell kilépnie az EU-ból - írta az MTI.

A kormány erre az eshetőségre is készenléti terveket dolgoz ki, és ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor más stratégiát kell alkalmazni a brit gazdaság jövőjére. Ebben az esetben új költségvetésre is szükség lenne - mondta Hammond.

A pénzügyminiszter szerint a brexit-megállapodás elérése esetén lehet csak szó a pénzügyi válság óta tartó költségvetési szigor enyhítéséről.

Theresa May miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt múlt havi éves kongresszusán tényként közölte, hogy "a megszorítások véget értek", ám e bejelentését számos elemző azóta megalapozatlannak minősítette.

Legutóbbi előrejelzéseikben nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet arra, hogy a brexit-megállapodás elmaradása esetén nem lennének tarthatók a jelenlegi növekedési és költségvetési várakozások.