Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group szerdán ismertetett felmérése szerint a ház által világszerte megkérdezett pénzügyi szolgáltatási szakértők 36 százaléka "valamelyest negatív", 17 százalékuk "nagyon negatív" versenyképességi következményektől tartana a City szempontjából, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból.

A vizsgálatba bevont szakértők 7 százaléka vélekedett úgy, hogy "valamelyest kedvező" hatást gyakorolna a City versenyképességére a Brexit, vagyis a brit EU-tagság feladása, és mindössze 3 százalék számítana ebben az esetben "nagyon kedvező" versenyképességi hatásra.

A Z/Yen Group évente kétszer összeállítja listáját arról, hogy a globális befektetői közösség melyik várost és térséget sorolja a világ vezető pénzügyi szolgáltatási központjai közé.

A bonyolult mérési metodikával kialakított idei rangsorban - amelyet a Z/Yen áprilisban tett közzé - London megőrizte az első helyét, bár New York és több ázsiai pénzügyi centrum, köztük Szingapúr, Hongkong és Tokió szorosan a City nyomában jár.

A Z/Yen szakértői kiemelték, hogy London rangsorolása csak 8 ponttal előzte meg New Yorkét. Az egyes vizsgált városok által megszerezhető maximális pontszám ezer, és a cég módszertani meghatározása szerint azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők.

London az idei tavaszi listán 800, New York 792 pontot kapott.

A Z/Yen szakértői már akkor is hangsúlyozták a rangsorhoz fűzött elemzésükben, hogy a felmérés számos részvevője London versenyhátrányaként nevezte meg a Brexit kockázatát.

Más nagy londoni házak felmérései szerint ugyanakkor a befektetői közösség csekély kisebbsége számol ténylegesen azzal, hogy a csütörtöki EU-tagsági népszavazáson a többség a kilépésre szavaz.

Mit mond a Morgan Stanley?

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege közölte, hogy a legutóbbi európai részvény-befektetési konferenciáján elvégzett felmérés szerint a rendezvényen képviselt intézményi befektetők vezetőinek mindössze 5 százaléka számolt a Brexittel, és jelentős részük a bennmaradás híveinek kényelmes győzelmét várja.

A Morgan Stanley körkérdésébe bevont alapkezelők 35 százaléka szerint a brit választók 50-55 százaléka voksol csütörtökön a bennmaradásra, 42,5 százalék 55-60 százalék közötti, 17,5 százalék 60 százalék feletti EU-párti szavazatarányt vár a referendumon.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték, hogy a maguk részéről 30 százaléknál valamivel alacsonyabbra taksálják a Brexit esélyét, de ennek alapján is úgy tartják, hogy túl kevés kockázati prémium épült be a piaci árazásokba a népszavazás előtt.