Brüsszel szerint tudni kell, kik az igazi ellenfelek

Az EU brüsszeli központjában úgy látják, hogy az USA és Törökország feszültsége, ami súlyos pénzügyi gondokat okozott az utóbbi országnak, enyhítheti Brüsszel és Ankara nem éppen felhőtlen viszonyát.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 24. péntek, 18:58
Fotó: AFP

Ahogy az USA és Törökország kapcsolatai újabb és újabb mélypontokra süllyednek, Brüsszelben csendben reménykednek abban, hogy javulhat az európai kormányok és az ankarai vezetés viszonya - írta a Financial Times (FT). Erdogan megtanulja, kik az igazi ellenfelei, és ezek nem az európai vezetők - mondta egy uniós diplomata Recep Tayyip Erdogan államfőre utalva. Augusztus közepén rohamosan gyengült a török líra, miután a Fehér Ház és Ankara egymás után váltották egymással a barátságtalan üzeneteket.

Brüsszelben a bajok mellett a jó jeleket sem tévesztik szem elől. Például kiengedtek a török börtönből két kémkedéssel vádolt görög katonát, illetve szabadon bocsátották az Amnesty International ottani vezetőjét. Ezeket az intézkedéseket régóta követelte az EU. Brüsszelben úgy látják, nem véletlen, hogy a gesztusokat éppen az amerikaiakkal folytatott vita idején tették. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke melegen üdvözölte az intézkedéseket.

Régi vita

Az EU és Ankara viszonya a 2016-os törökországi puccskísérlet után romlott meg, amelyek követően a talpán marad Erdogan-adminisztráció európai megítélés szerint eltúlzott tisztogatásba kezdett a hadseregben, a közszférában, a civil szervezeteknél, a kurd ellenzék körében és a médiában. Törökország EU-csatlakozási folyamata leállt és jegelték a vízummentesség megadását a török állampolgároknak, illetve az ország csatlakozását az EU vámuniójához.

Válaszul a török elnök a nácikhoz hasonlította a berlini kormányt, muszlimellenes bigottsággal vádolta az új osztrák vezetést és hangot adott annak a véleményének, hogy az EU képmutatóan bánik Törökországgal. Ezek a megjegyzések a múlt ködébe vésznek, miután Törökország az USA-val szemben Európára támaszkodhat. Végül is az ország legnagyobb kereskedelmi partnere az EU.

Megnyomják a reset billentyűt

A viták ellenére Európa érdekelt abban, hogy kiálljon Törökországgal szemben az amerikai adminisztráció gazdasági agressziójával szemben - mondta egy uniós tisztviselő az FT-nek. Szerinte a geostratégiai érdekek fogják meghatározni a felek viszonyát. Az enyhülés jeleként Erdogan beszélt telefonon Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel, a török külügyminiszter pedig augusztus végén részt vesz európai kollégái tanácskozásán.

Ugyanakkor az európai országok továbbra is elvárják Ankarától a szerintük koholt vádak alapján bebörtönzött európaiak (például legalább hét német állampolgár) szabadon bocsátását. Ha ezt megtennék, az megkönnyítené a gazdasági gondok enyhítését is - hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter.

Egyértelmű a konszenzus Brüsszelben arról, hogy a 2016-ban megkötött török-EU megállapodás a szíriai bevándorlók visszafogadásáról Törökországba kulcsfontosságú a bevándorlási válság kezelésében. Az EU hárommilliárd eurót (közel 1000 milliárd forint, több mint két budapesti 4-es metró ára) adott az ott élő négymillió szíriai segítésére főként az ezzel foglalkozó civil szervezeteken keresztül. További hárommilliárdot szánnak erre célra 2019-2020-ban.

A fotó forrása: Kisbenedek Attila/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK