Brüsszel befektetési megállapodásról tárgyalna Pekinggel

Az Európai Bizottság felhatalmazásért fordul a tagállamokhoz, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen befektetési megállapodás megkötéséről Kínával - tudatta szerdán közleményben a brüsszeli testület.
MTI, 2013. május 23. csütörtök, 14:45

A bizottság csak a tagállamok szakminisztereit képviselő tanács hozzájárulásával kezdheti meg és folytathatja le a tárgyalást - hangsúlyozza a kommüniké. A megállapodás "üzenete, hogy szilárdan elkötelezettek vagyunk, hogy erős partnerséget építsünk" Kínával - fogalmazott Karel de Gucht kereskedelemért felelős unió biztos.

Brüsszel emlékeztet, hogy a tavaly februári pekingi EU-Kína csúcstalálkozón született döntés egy ilyen kétoldalú egyezmény kidolgozásáról, és az egységes szöveg a jelenleg 26 tagország és Kína között fennálló, kétoldalú befektetésvédelmi megállapodásokat váltaná fel. A cél a Kínában lévő európai és az Európában lévő kínai befektetések védelmének javítása - érvel Brüsszel a megállapodás megkötése mellett. A bizottság szerint a dokumentum megkönnyíthetné a kínai piachoz való hozzáférést, javíthatná a Kínában tevékenykedő európai cégek jogbiztonságát, és növelheti a befektetéseket Kínában és az EU-ban egyaránt.

A brüsszeli testület ismerteti, hogy Kína és az unió kereskedelme a napi egymilliárd eurót is meghaladja, ugyanakkor az európai befektetéseknek csak mintegy 3 százaléka irányul Kínába, és a kínai befektetések között sem szerepel ennél jelentősebb súllyal Európa. 2011-ben európai vállalatok összesen 17,5 milliárd euró fektettek be Kínában, míg Kínából 2,8 milliárd euró érkezett Európába - ismerteti az adatokat a bizottság. Brüsszel arra is kitér, hogy az Európai Unióba 2011-ben összesen 225 milliárd euró külföldi befektetés érkezett.

Az Európai Bizottság emlékeztet, hogy a lisszaboni szerződés életbe lépésével a befektetések is az európai közös kereskedelempolitika körébe tartoznak, amelyben az Európai Uniónak kizárólagos kompetenciája van. A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy ez az első alkalom a dokumentum hatályba lépése óta, hogy Brüsszel tárgyalásokat kezdeményez egy különálló befektetési egyezményről, noha a szabadkereskedelmi tárgyalások keretében több más országgal is folyik hasonló egyeztetés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.05.23 19:33

Újabb iparágak mennek tönkre az eu-ban...,nem?..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html