Brüsszel jóváhagyta az olasz bankmentést

Az Európai Bizottság jóváhagyta az olasz állami banksegély tervét vasárnap - jelentette be a testület szóvivője. A tervezet - amelynek összege meg nem erősített források szerint eléri a 150 milliárd eurót - a 2011-eshez hasonló pénzügyi válság során nyújtana állami garanciát a bankok likviditásának fenntartására.
MTI-Eco, 2016. július 1. péntek, 12:08
Fotó: Reuters

A terv szerint a bankok állami garanciát kérhetnek a kötvénykibocsátásaikra, így nyugtalan, kiszámíthatatlan piaci környezetben is forráshoz tudnak jutni. A garanciát a terv szerint csak a fizetőképes bankok igényelhetik az év végéig.

Az olasz államkincstár azt közölte, a pénzpiacokon az utóbbi napokban tapasztalt felfordulás láttán a kormány úgy döntött, még a legkevésbé valószínű lehetőségre is fel kell készülni a betétesek védelme érdekében.

Olasz tisztségviselők hangsúlyozták, hogy nem számítanak a korábbihoz hasonló mértékű piaci zavarra, de úgy vélik, a most elfogadott tervezet megfelelő védelmet nyújt arra az esetre, ha a legrosszabb bekövetkezne.

Uniós szabályok szerint kormányzati garanciát csak három hónaptól öt évig terjedő lejáratú banki kötvényekre lehet adni.

Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának bankjainál van az övezet rossz hiteleinek harmada, mintegy 360 milliárd eurónyi rossz hitel. A kormány attól fél, hogy a Brexit miatt is zavaros piaci környezetben a kockázati tőkealapok célpontjaivá válhatnak az olasz bankok.

HOZZÁSZÓLÁSOK