Brutális áramszünet jöhet hamarosan

Minden eddiginél jobban rámutat a napenergia szerepének erősödésére, hogy a közelgő napfogyatkozás egész Európát megrázó áramkimaradással fenyeget. Tíz évvel ezelőtt csak egy ritka jelenségként csodálták volna meg az európaiak a nappali sötétséget, míg most emiatt elsötétülhetnek számítógépeik képernyői.
Napi.hu, 2015. február 23. hétfő, 19:08
Fotó: Napi.hu

A jövő hónapban esedékes napfogyatkozás kiütheti Európa áramellátását, mivel olyan sok országban nőtt meg a napenergia részaránya az elektromos energia termelésében, hogy a nappali sötétség súlyos zavarokat okozhat - írja a Financial Times energiaszolgáltatók figyelmeztetését idézve. Nem lehet kizárni, hogy komoly áramkimaradások lesznek - közölte az elektromos hálózatok üzemeltetőinek szervezete, az European Network of Transmission System Operators for Electricity.

A napfogyatkozás precedens nélküli tesztje lesz az európai elektromos rendszernek. Közvetve vagy közvetlenül Európa minden része érintett, ám az olyan országokban, mint Németország vagy Olaszország, amelyek nagyon komolyan támaszkodnak a napenergiára, különösen nagy a kockázat - folytatatódik a szakértő szervezet közleménye.

Nagy rakás Paks

Az iparág szervezeteinek szakértői hónapok óta igyekeznek felkészíteni a kontinens egymással keresztbe-kasul összekötött elektromos hálózatát a közelgő sokkra, amely közép-európai idő szerint március 20-án 8 óra 40 és 12 óra 50 között éri az áramtermelést. Az elektromos rendszerek üzemeltetői telefonos távkonferencia segítségével fogják tartani a kapcsolatot egymással a kritikus időszakban.

A probléma nagyságát mutatja, hogy nagyjából 35 ezer megawatt napenergia-termelő kapacitás (a paksi atomerőmű áramtermelési képességének több mint 17-szerese) esik ki fokozatosan az áramtermelésből, majd tér vissza ugyanígy a rendszerbe. (Az utóbbi is okozhat gondokat.)

Mindez két óra alatt történik meg, egy szokásos munkanapon, úgy, hogy a normál naplementéknél sokkal gyorsabban zajlik le a váltás a napfényről a sötétségre és vissza. Ezt kell lekövetniük a cégeknek szén-, gáz- és más hagyományos erőművek be- és kikapcsolásával, ami szakértők szerint komoly kihívást jelent az áramszolgáltatás irányítóinak.

Ugrásszerű növekedés

A napenergia terjedésének nagy lökést adott, hogy az EU 2020-ra 20 százalékra akarja emelni az alternatív energiaforrások szerepét Európa áramellátásában. Számos ország kormánya jelentős kedvezményekkel segíti a napelemek telepítését. Németország áramtermelésének több negyede ma már alternatív forrásokra támaszkodik.

Európában a napenergia az áramtermelés 0,1 százalékát adta 2002-ben, míg ma 10,5 százalék az aránya. Ez az óriási változás, a természetes napsütés gazdasági jelentőségének megugrása áll a hátterében annak, hogy a napfogyatkozás korábban nem tapasztalt veszéllyel jár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gigabursch, 2015.02.25 10:27

Nagy az Isten állatkertje. Ki volt az a barom, aki ezt a cikket kiengedte?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2015.02.24 11:00

Ekkora antitudományos állatságot ritkán olvasni...
A napfogyatkozás árnyékfoltjának csak a közepén van komolyabb sötétség, ez a terület azonban csupán néhány kilométer átmérőjű (egy teljes képernyős Európa térképen kb gombostűfej méretű pötty)
Egyetlen nagyobb felhő is több napot fog el a napelemek elől, mint egy napfogyatkozás.
Persze vannak, akiknek anyagi érdekük a sápítozás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.02.24 09:18

@acdc:

A napkollektor megtérül már Magyarországon is, igaz a technológia szerintem itt elérte határait.
A napelem még kérdéses, legfeljebb ha a bekerülés költségének legalább felét valamilyen pályázattal, támogatással le tudod fedni. A nagy kérdés, hogy meddig képes a technológia fejlődni, szerintem ezen áll, vagy bukik a dolog. Naponta lehet olvasni arról, hogy újabb és újabb rekordokat állítanak fel a hatásfok növekedésben és az árak is csökkennek. Szóval még nem, de leírni nem kell, van még benne tartalék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.02.24 09:13

Ezt most miééért???!!! Gondolkozni fáj?

Ez akkorrraaaa kacsaaaaa, hogy csak na. Vagy inkább hoax.
Nem tudom kinek az érdeke, nem hiszem, hogy itt is klikkvadászat folyik.
A napfogyatkozás egyszerre egy igen kicsi területet érint! Éppen ezért van olyan ritkán teljes napfogyatkozás. Ráadásul rövid ideig tart. Ha éjszaka el tudja látni az energiatermelő kapacitás a hálózatot, akkor mi a kérdés?
Nem okoz nagyobb "zavart", mint egy jó sötét zivatarfelhő.

De tételezzük fel, hogy ennek a cikknek a 10%-a igaz és lehet gond. Na ebben az esetben egyszerűen életbe lép az a haváriaterv, ami minden ország elektromos rendszerének része! Igen, van ilyen! Ebben az esetben egyes nagyfogyasztókat megfelelő sorrendben ideiglenesen (vélhetően percekben mért időre) lekapcsolnak a hálózatról. Ráadásul ez nem igazi havária, mert előre évezredekre kiszámítható esemény!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2015.02.24 08:23

Nem tudom, ki hogy emlékszik rá, de a legutóbbinál Tapolca mellől egy hegy tetejéről a csúcsponton is láttuk a déli partot. Ha ez sötétség, akkor vajon mi lehet a tök sötétség?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html