Megvolt a 107 dollár/hordós szint is az észak-amerikai WTI nyersolajnak a pénteki elektronikus kereskedésben, miután a befektetők attól tartanak, hogy az OPEC második legnagyobb exportőre, Irak olajszállításai a kibontakozó polgárháború miatt kieshetnek a világpiacról. A londoni Brent szintén tovább drágult: már több mint 113 dollárt kell adni hordójáért - jelentette az AP. A helyzet romlása miatt a vezető amerikai tőzsdeindexek mínuszban zárták a csütörtöki kereskedést, és az ázsiai társaik is erre indultak péntek reggel.

Az iszlám szunnita irányzatához tartozó radikális ISIS szervezet a hét közepén elfoglalta az ország második legnagyobb városát, Moszult, ahonnan félmillió ember, a lakosság harmada menekült el. Ezt követően bevették a Bagdadhoz közelebb lévő Tikritet, és hírek szerint tovább nyomulnak az iraki főváros, illetve az ország síita muzulmán többségű déli területei felé. A legfrissebb hírek szerint az elmúlt órákban további két várost vettek be, a kormányerők harc nélkül kivonultak. Szakértők szerint azért Bagdad túl kemény diónak bizonyulhat az öt-hatezer fősre becsült lázadó hadseregnek.

Az ISIS sikere tovább rontja az amúgy is zavaros közel-keleti helyzetet - mondja Jeremy Bowen, a BBC régiós tudósítója. A extremista szervezet tovább mélyítheti a muzulmán vallás szunnita és a síita szárnya közötti konfliktust. Ez a legveszélyesebb feszültségforrás jelenleg a térségben.

Barack Obama, az USA elnöke csütörtökön azt mondta, hogy "minden lehetőséget" vizsgálnak, beleértve ebbe a katonai beavatkozást az iraki kormány oldalán. Ezzel az amerikai politika válság üzemmódra kapcsolt - mondja Timothy Chriskey, a Solaris Asset Management LLC tőketársaság vezető befektetési elemzője. A geopolitikai megfontolások veszik át a döntésekben a szerepet - a helyzet nagyon bizonytalan, az események brutális gyorsasággal követik egymást.