Brutálisan csökkent a foglalkoztatottság az USA-ban - friss adatok

Erőteljesen csökkent a foglalkoztatottak száma áprilisban az Egyesült Államokban - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2020. május 8. péntek, 15:15
Fotó: Reuters

Az új koronavírus által okozott járvány és a megfékezését célzó intézkedések minden átmenet nélkül vetettek véget még márciusban a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének, miután sorra állították le tevékenységüket a vállalatok és gyárak.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 20 millió 500 ezerrel esett vissza áprilisban. Elemzők nagyobb, 22 milliós zuhanásra számítottak a márciusban mért 870 ezres csökkenés után. Februárban még 275 ezres növekedést jegyeztek fel.

A munkanélküliségi ráta áprilisban 14,7 százalékra ugrott a márciusi 4,4 százalékról. Februárban még 50 éves mélyponton, 3,5 százalékon állt a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Szakértők várakozásának az átlagában magasabb, 16 százalékos ráta szerepelt áprilisra.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 60,2 százalékra csökkent áprilisban a márciusi 62,7 százalékról (Február: 63,4 százalék).

HOZZÁSZÓLÁSOK