Az energiaárakat felügyelő hatóság egységesen 367 dolláros tarifát vezetett be a két fogyasztói körre. Eddig az ipari fogyasztók esetében 284 dolláros, a költségvetési intézményeknél 224 dolláros árat alkalmazott a kormány.

Az intézet azzal indokolta az áremelést, hogy Ukrajna drágábban kapja áprilistól a földgázt Oroszországtól. A kijevi kormány a múlt héten jelentette be, hogy a lakossági gázár 40 százalékkal nő május 1-től.

Ukrajnában a lakosság és valamennyi költségvetési intézet eddig a beszerzési ár alatt kapta a földgázt, de a dotáció fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek. Az ukrán kormány a napokban többször jelezte, hogy a mostani gázár emelést még továbbiak követik.

Oroszország decemberben 33 százalékkal 268,50 dollárra csökkentette a földgáz árát Kijevnek a 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról. Erre azután került sor, hogy az időközben hivatalából leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök november végén hirtelen bejelentette, hogy Kijev nem írja alá az Európai Unióval évek óta tárgyalt társulási egyezményt.

A decemberi árcsökkentési megállapodás egyik kitétele volt ugyanakkor, hogy Oroszország naptári negyedévente felülvizsgálja a gázárra vonatkozó kedvezményt. Miután Moszkva szempontjából kedvezőtlenül alakultak az események Ukrajnában, Alekszej Miller, a Gazprom vezetője március elején bejelentette, hogy áprilistól ismét kedvezmény nélkül értékesíti a földgázt Ukrajnának.

Az ukrán miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy az Ukrajnának szánt orosz földgáz ára 480 dollárra emelkedik április 1-től.
Ukrajna gázszükségletének közel a felét biztosítja Oroszország. Moszkvai számítások szerint Ukrajna mintegy 2 milliárd dollárral tartozik a Gazpromnak.