Nyolcszáz résztvevőt várnak a Singularity University első európai csúcstalálkozójára november közepén. Pedig a résztvevőknek igencsak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: a részvételi díj ugyanis 600 000 forintnak megfelelő valuta - személyenként. A tanácskozásra ennek ellenére sokkal többen akarnak eljönni, mint ahány "hely" van, így a szervezők válogatnak a jelentkezők között.

Hogy mire ez a nagy felfordulás? A választ Szabó Csaba, az európai csúcstalálkozó igazgatója adja meg. A kaliforniai Szilícium völgyben működő speciális egyetem nem hagyományos, akadémikus képzést ad. Tanárai, előadói a világ legsikeresebb cégeinek alapítói és vezetői, akik nem száraz ismeretet adnak át hallgatóiknak, hanem gyakorlati "útmutatót" a sikerhez. Az egyik egyetemalapító például Ray Kurzweil, a Google egyik igazgatója, egyik társa Rob Nail, aki a Velocity 11-et vitte sikerre. A nemkülönben neves tanári karban találni Salim Ismailt a Yahoo korábbi alelnökét vagy Marc Goodmant, az Interpol szakértőjét, vagy Ran Barry egykori űrhajós-mérnököt. (Ő egyébként három alkalommal járt a világűrben és kétszer töltött hosszabb időt a Föld körül keringő nemzetközi űrállomáson, s e mellet a Denbar Robotics cég alapítója.)

A gazdaság, tudomány és technika nagy kérdéseivel foglalkozó világtalálkozó iránt azért is nagy az érdeklődés, mert a Szilícium völgyi kurzusok igen drágák - 1 hetes képzés 12 ezer dollárba kerül -, és ezekre hat-nyolcszoros a túljelentkezés. Aki tehát első kézből szeretne ismereteket szerezni a jelen és jövő nagy kihívásairól, a szélvész sebességgel száguldó technikai fejlődés gazdasági és társadalmi következményeiről és hatásairól - az Pestre jön november 15-16-án.

Szabó Csaba szerint  - aki Bodnár Botond üzletemberrel együtt "motorja" az eseménynek - a résztvevők közül legalább 50-60 magyar lesz, akik számára unikális lehetőség találkozni az informatika, egészségipar és biztonságtechnológia "nagyágyúival", arról nem is beszélve, hogy több, a kívülállók számára megközelíthetetlen esettanulmány bemutatásának részesei lehetnek. Az újonnan nyíló Zeneakadémián zajló eseményekre és előadásokra sem hazai sem külföldi politikusokat nem hívtak meg és ünnepélyes megnyitó sem lesz. Az előadók és résztvevők ugyanis csak a lényegre koncentrálnak...