Csütörtök délben kaptak először ebédet annak az öttagú iraki családnak a felnőtt tagjai, akiket a tompai tranzitzónában múlt péntek óta élelem nélkül tartott a magyar állam - mondta el az Indexnek Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság sajtósa.

Az iraki család 8 hónapja él a tranzitzónában három, 10 év alatti gyerekkel, akik közül az egyik krónikus, súlyos beteg. Menedékkérelmüket jogerősen elutasították, azonban az ideiglenes tartózkodási helyük kijelölése érdekében még zajlik egy eljárás - ennek éppen az a tárgya, hogy ne a tranzitzónában várjanak a kiutasításukra. Mint Zádori elmondta, ha az éheztetés miatt Szerbia felé elhagyták volna a tranzitzónát - amely "lehetőség" minden ott élő előtt nyitva áll -, akkor elvesztették volna a jogukat arra, hogy ebben az eljárásban a javukra döntsenek.

A panaszosok azért fordultak az EJEB-hez, mert meglátásuk szerint nem kapnak elegendő élelmet és rosszak az életkörülményeik - írta az MTI.

A bírói fórum szerdán felszólította Magyarországot, hogy "biztosítson megfelelő ellátást, és mielőbb hozza meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a család körülményei megfeleljenek az Emberi Jogok Európai Egyezményének harmadik cikkében előírtaknak" - mondta az EJEB szóvivője.

A szerződés harmadik cikke az embertelen, megalázó bánásmód tilalmáról szól. A bíróság emellett a kiskorú gyerekek érdekeinek figyelembe vételére kérte a magyar kormányzatot, illetve arra, hogy nyújtson tájékoztatást a fejleményekről.

Az AFP francia hírügynökség arról számolt be az illetékes közlése alapján, hogy számos hasonló beadvány érkezett az EJEB-hez a magyarországi tranzitzónákkal kapcsolatban. Az EJEB csak kivételes esetekben rendel el ideiglenes intézkedéseket, akkor, ha azok hiányában a panaszosok visszafordíthatatlan károk kockázatával néznének szembe.