Csalással vádolják Brüsszelt az EP-választás előtt

A görög statisztikai adatok kozmetikázásával vádolja az európai vezetőket a neves német Ifo gazdaságkutató intézet első embere, aki szerint Brüsszel az európai parlamenti választások előtt igyekszik a valóságosnál sikeresebbnek feltüntetni a görögországi válság kezelését.
Napi.hu, 2014. május 7. szerda, 17:38
Fotó: Reuters

Hans-Werner Sinn, az Ifo gazdaságkutató intézet vezetője azt állítja, hogy az Európai Unió vezető szervezetei belenyúlkálnak a Görögország pénzügyi helyzetét tükröző adatokba, mivel az európai parlamenti (EP) választások előtt szeretnének a valóságosnál rózsásabb képet festeni az ország állapotáról - jelentette a CNBC. Az európai statisztikai hivatal (Eurostat) néhány nappal ezelőtt kivette az adatbázisából a görög költségvetési deficitet bemutató szokásos adatokat, kivéve a kamattörlesztéseket - hívta fel a figyelmet.

Ez arra utal, hogy az európai szervezetek azt a stratégiát követik, hogy kozmetikázzák az eurózóna adósságválságában leginkább megtépázott országok pénzügyi helyzetét bemutató információkat az EP-választások előtt. Valójában a görög pénzügyek még mindig nagyon messze vannak attól az állapottól, amit egészségesnek nevezhetnénk - derült ki a szavaiból.

Bűvésztrükk

Az Eurostat azzal válaszolt Sinn vádjaira, hogy csupán azért távolította el a görög költségvetés elsődleges egyenlegének adatát, mert azt nem használják fel a túlzott deficit meghatározásához. Az Ifo vezetője szerint ez a magyarázat csupán bűvésztrükk.

Sinn egyenesen az Európai Bizottságnak (EB), az EU legfelsőbb végrehajtó testületének címezve is elismételte vádjait, mondván: az EB politikai okok miatt "javítgatja" az adatokat. Ha valaki követi az Eurostat statisztikai adatgyűjtési előírásait, akkor arra az eredményre juthat, hogy a görög költségvetés elsődleges - adósságtörlesztés nélkül számolt - hiánya eléri a GDP 8,7 százalékát. Nincs szó 0,8 százalékos többletről, amit az EB április végi jelentésében nyilvánosságra hozott.

Adósságelengedés

A görög kormány az eurózóna pénzügyminisztereinek hét eleji ülésén arra kérte az övezet többi országát, hogy mérsékeljék az ország adósságának törlesztését. A görög kölcsönök - a magánhitelezők követeléseinek durva lefaragása után - túlnyomó részben az eurózóna államainak kezében vannak. A görögök arra hivatkoznak, hogy a 2012 novemberében elfogadott második segélycsomag feltételei között szerepel az a lehetőség, amely szerint ha a költségvetés elsődleges egyenlege pozitív lesz, akkor a donorok enyhíthetnek a hitelfeltételeken. Az Eurostat a múlt hónapban erősítette meg, hogy a görög büdzsé 0,8 százalékos többlettel zárta 2013-at. (Ezt vitatja az Ifo elnöke.)

A görög gazdaság hat éven át elhúzódó recesszió után 2014-ben 0,6 százalékkal növekedhet - derül ki európai becslésekből. Ez azonban a 2013-as ötszázalékos hanyatlást követi. Az athéni kormány előrejelzése szerint két év múlva 3,3 százalékra gyorsulhat a GDP bővülése. Eközben a munkanélküliségi ráta 26,7 százalék, ezen belül a 15-24 éves korosztályban 56,8 százalék.

Az EB becslése szerint a nemrégiben lebonyolított sikeres piaci kötvénykibocsátás ellenére Görögországnak 2015 végéig újabb 14,9 milliárd euró pénzügyi támogatásra lesz szüksége. Más szóval el kell fogadni a harmadik görög segélycsomagot is, mert a görögök ezt a forrást nem tudják saját erejükből előteremteni. Az athéni kormány eltúlzottnak tartja a becslést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.08 09:52

@bandesz: ..bizony...66 éve ..hazudik mind..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bandesz, 2014.05.08 09:24

je ezek ott brusszelben pont ugy kozmetikazzak az adatokat mint az mszp. lehet hogy ezert ertik meg ilyen remekul egymast. ehat igy nem csoda h nem hisznek el semmit nekunk. magukbol kiindulva csak annak a kimutatasnak hisznek amit ok csaltak ossze. szep uj jovo, elore az europai egyesult allamok fele!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.07 20:08

igyekszik a valóságosnál sikeresebbnek feltüntetni a görögországi válság kezelését.


...persze ,mert az ortodox a megfelelő ..,ugye?..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.05.07 20:02

@Tomi31: A politika csak politika azaz egy mocsokhalmaz. Csak a naivak, és tapasztalatlanok gondolják hogy "nyugaton rózsaillatút szarnak a politikusok".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.05.07 18:22

Brüsszeli magyarázat elfogadható de akkor is kellene teljes helyzetet leírni.. Másik mellett ifo részéről.. szólás és sajtószabadság legjobb része, hogy lehet vádaskodni felelősséget semmiért sem kell vállalni.. ha pl. ők tévednek.. és a helyzet nem olyan rossz de persze rosszabb mint amit gondolunk de mondjuk kielégítő viszont vádaskodás miatt megijednek a berektetetők és a népen kell szorítani egyet.. ifo megúszhatja az egészet.. pedig ezek a vádaskodások.. médiában akár gazdasági támadással is felérhet ha kötvényhozamok meglódulnak.. nem azt mondom, hogy nem kell utána járni.. de utánajárás nélkül sajtóban dobálózni vádakkal és görög nép anyagi helyzetével játszani aztán neki támadni Brüsszelnek mert megszorítást ír elő.. eléggé kétszínű.. én szerinte is kicsit kéne szigorítani a sajtó felsőségén is nem azt mondom, hogy ne járjanak utána dolgoknak, de pl. ahogy a hitelminősítőknek is nagy része volt országok tönkretételében.. felelőtlen minősítések aztán leminősítések miatt.. úgy a sajtót is terheli felelősség főként a sokszor a kiforgatott címek stb miatt.. segítettek fenntartani a gazdasági depressziót.. és így a bizalmi válságot.. és részük volt a szélsőségek erősítésében is..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html