Cseh védelmi miniszter: Szó sem lehet NATO-akcióról

Szóba sem jöhet a NATO esetleges katonai beavatkozása a Krím félszigeten, amely állítólag orosz ellenőrzés alá került - véli a cseh védelmi miniszter.
MTI, 2014. március 9. vasárnap, 16:59
Fotó: Napi.hu

Martin Stropnicky szerint senki sem gondolhatja komolyan, hogy a krími helyzetet esetleg egy NATO-akcióval lehetne megoldani. Rámutatott: Ukrajna nem tagja a NATO-nak, így az engedélyt egy beavatkozáshoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának kellene megadnia. Oroszország a BT állandó tagjaként vétójogával élve minden ilyen döntést könnyen meghiúsít.

"Szóba sem jöhet semmiféle hurrá akció" - jelentette ki Stropnicky a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában. "Azt sem tartanám helyesnek, ha a NATO bármiféle módon katonai erejét kívánná fitogtatni Oroszország előtt" - tette hozzá a miniszter.

Stropnicky úgy látja, hogy az Európai és Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziója is kudarccal fog végződni, mert megfigyelőit valószínűleg nem is fogják beengedni a félszigetre. "Azt nem ajánlanám, hogy a megfigyelők minden áron be akarjanak jutni a Krímbe" - jegyezte meg.

A miniszter szerint a gazdasági szankciókra Európának nincs nagy tere, mert Európa és Oroszország gazdasága szorosan kapcsolódik. A krími válság diplomáciai megoldásának útja azonban még járható. "Lehet még növelni a diplomáciai nyomást" - mondta Stropnicky minden konkrétum nélkül.

Amennyiben a Krím-félszigeten a jövő héten valóban megtartják az Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazást, annak eredményét a Cseh Köztársaság nagy valószínűséggel nem ismeri el. Erről Bohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök beszélt vasárnap a cseh közszolgálati televízióban.

"Be kell tartani az ukrán törvényeket és az alkotmányt" - mondta a kormányfő. Szerinte az ukrán alkotmány nem teszi lehetővé, hogy egy régió népszavazáson döntsön az elszakadásról. "Az ország felosztásához nem lehet így hozzáállni" - szögezte le Sobotka, aki szerint diplomácia úton, ukrán-orosz tárgyalásokkal kellene megoldani a helyzetet. Sobotka megismételte: Csehország legitimnek tartja a jelenlegi ukrán kormányt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.09 18:39

,,,még szép...,a nép döntsön ,ne a drogos -háttérhatalom,mint 1920-ban ...Kolozsvár lakossága 1920-ban 90% -ban magyar volt ,most 16,5%...,drogos -liberális büdösbogarak ! Putyin nem károlyi !! !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html