"Elfogadjuk a miniszterek tanácsának döntését a 120 ezer migráns újraelosztásáról, és ebből a pozícióból fogunk tovább tárgyalni" - mondta a kormányfő a parlamenti alsóházban. Az ülésen az ellenzék egy része követelte, hogy Csehország kövesse Szlovákiát és indítson pert az EU ellen.

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kizárjanak a további döntési folyamatokból, az ellenzék által javasolt esetben a Cseh Köztársaság nem tudná védelmezni érdekeit. Nem szabad olyan lépéseket tennünk, amelyek meggyengítik pozíciónkat" - hangsúlyozta Sobotka. A miniszterelnök ugyanakkor megismételte: Csehországnak továbbra is meggyőződése, hogy a kötelező menekültkvóták nem oldanak meg semmit. Az EU döntési folyamatában Csehország alulmaradt, de a döntést elfogadja és tiszteletben tartja - szögezte le.

"Az elhamarkodott és meggondolatlan lépések nem segítenének nekünk. Nem leszünk sikeresek sem a hisztériakeltéssel, sem az elszigetelődés politikájával" - vélekedett a cseh miniszterelnök.

Bohuslav Sobotka kijelentette, hogy a Nyugatnak meg kell egyeznie Oroszországgal annak érdekében, hogy közös erővel elérhessék a szíriai polgárháború befejezését és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megsemmisítését.