Miután a Szejm megszavazta csütörtökön, immár biztos, hogy a lengyel képviselők járandósága 20 százalékkal alacsonyabb lesz a korábbinál - adta hírül a Business Insider Polska. A 460 tagú parlament 240 képviselője szavazott a változtatás mellett. A törvény értelmében a képviselők és a szenátorok járandósága az államtitkári fizetés 80 százalékának felelhet meg.

Magyarországon a választás után olyan sajtóhír jelent meg, amely szerint az új parlament első intézkedéseként emelné a képviselői fizetéseket, de ezt a kormánypárt cáfolta.

Lengyelországban a fizetéscsökkentés nem érinti a költségtérítéseket, amelyek az államtitkári fizetés 25 százalékát tehetik ki. A képviselői és szenátori mandátum végrehajtásáról szóló jogszabály értelmében a képviselői fizetés munkadíj. A szejm internetes oldala szerint ez jelenleg havi bruttó 10 020 zloty (750 ezer forint).

Ez lényegében megfelel a magyar képviselői bruttó alapbérnek (a nettó nagyjából mindkét országban félmillió forint), amit kiegészítenek a bizottsági tisztségekből származó pluszjövedelmek. Ehhez jön a havi 2505,2 zloty (188 ezer forint) költségtérítés, ami nem jövedelemadó-köteles. Ilyen juttatás itthon is jár nekik

Egy friss közvélemény kutatás szerint, ha ma lennének Lengyelországban az európai parlamenti választások, a kormányzó Jog-és Igazságosság (PiS) pártja ugyan nem sokkal, de veszítene azt - adta hírül a Fakt.pl. A szavazáson a Polgári Koalícióval (KO) győzne, amely a korábbi kormánypárt, a Polgári Platform és a Modern párt összefogása.

A fotó forrása: Shutterstock