Csökkent a vállalati hitelezés

Márciusban csökkent a vállalati hitelezés az eurózónában az Európai Központi Bank (ECB) keddi jelentése alapján. Elemzők szerint a hitelezés gyengesége a lassú gazdasági növekedés időszakának elhúzódását okozhatja.
MTI-Eco, 2014. április 29. kedd, 13:33
Fotó: Reuters

A vállalatoknak nyújtott banki hitelek mennyisége márciusban éves szinten 2,2 százalékkal csökkent. Februárban szintén 2,2 százalékos éves visszaesés volt.

Havi összevetésben 4 milliárd euróval kaptak kevesebb hitelt márciusban a magánvállalatok, ami azonban jobb a februári adatnál, amikor 13 milliárd euróval csökkent a vállalati hitelezés az eurózónában.

Howard Archer az IHS Global Insight elemzője szerint az ECB nyugtatgathatja magát azzal, hogy márciusra lassult a vállalati hitelezés csökkenésének üteme, de az abszolút számok még mindig aggodalmat keltenek. Piaci elemzők szerint a vállalati hitelezés jelentős erősödése alapfeltétele a gyorsabb európai gazdasági növekedésnek.

Az ECB szerint a legszélesebb kört lefedő M3-as pénzmennyiség mutató márciusban 1,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Februárban még 1,3 százalékos növekedés volt, és mindkét adat jóval kisebb a 4,5 százalékos referenciaértéknél, amely a 2 százalékot még éppen el nem érő inflációs céllal arányos lenne.

A hitelezési adatok újabb ösztönzőt jelentenek az EKB vezetőségének, hogy valamifajta monetáris enyhítési tervet jelentsenek be a május 8-i ülés után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.29 13:39

Márciusban csökkent a vállalati hitelezés az eurózónában az Európai Központi Bank (ECB) keddi jelentése alapján....


..ott is Matolcsy irányít ?...ott is unortodox van ?...ott is hatalmas bankadók vannak ?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html