Csökkentette Romániába irányuló gázszállítását a Gazprom

Harminc százalékkal csökkentette Romániába irányuló gázszállítását az orosz Gazprom társaság – közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség. Andrei Gerea román energetikai miniszter szerint nincs ok aggodalomra, hiszen Románia saját forrásból biztosítja gázszükséglete csaknem 90 százalékát.
MTI, 2014. december 29. hétfő, 17:01
Fotó: Reuters

Andrei Gerea elmondta, már az elmúlt hónapokban is megtörtént, hogy a szerződésben foglaltnál 20-27 százalékkal kevesebb gáz érkezett Oroszországból. Hozzátette, a Gazprommal kötött szerződés lehetőséget biztosít az orosz társaságnak a gázmennyiség 30 százalékig terjedő csökkentésére. A miniszter szerint a csökkentés immár hozzátartozik a mindennapokhoz.

Andrei Gerea elmondta, Románia felkészült az energetikai szükséghelyzetekre. Ha szükségessé válik, leállíthatja egyes nagy gázfogyasztóit, és folyékony üzemanyagra állíthatja át a jelenleg földgázzal működő hőerőműveit. Romániának a törvényben megszabott 1,8 milliárd köbméternél egymilliárddal több gázt sikerült az ősz folyamán eltárolnia.

Az elmúlt évben az ország 12,5 milliárd köbméter földgázt fogyasztott. A két hazai termelő, a Petrom és a Romgaz évi 11 milliárd köbmétert termel, a különbséget Oroszországból importálják a hazainál magasabb áron.

HOZZÁSZÓLÁSOK