Csúnya lehet a sárgacsekk-adó vége - borulhat az IMF-paktum

A magyar IMF-tárgyalások újabb akadályait vetíti előre a Financial Times és a Reuters tudósítása az egyeztetések megkezdéséről.
NAPI, 2012. július 11. szerda, 11:21
Fotó: Napi.hu

Nonszensz, illegális - Simor András MNB-elnök szavainak idézésével kezdi tudósítását a Financial Times (FT) a tranzakciós adóról, illetve annak kivetéséről a jegybank bizonyos műveleteire. Ezek a jelzők fognak eszébe jutni az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőinek az adóról - folytatódik a cikk, amely emlékeztet arra, hogy Budapest csak nemrégiben tudta lezárni vitáját az EU-ECB-IMF trióval a jegybank függetlenségét sértő jogszabályairól.

Simor tiltakozása ellenére Orbán Viktor, Magyarország "könyörtelenül energikus" miniszterelnöke kitartott amellett, hogy a nemzeti bank nem lehet kivétel a tranzakciós adó hatálya alól. Punktum. Pontosabban punktum lenne, ha Róna Péter, az Oxfordi Egyetemen tanító magyar származású közgazdász, az MNB felügyelőbizottságának tagja nem hívatná össze a testületet, arra hivatkozva, hogy az adó kiterjesztése a bankra egyet jelent a modern gazdaság egyik alapszabályának, a monetáris és a fiskális politika szétválasztásának felrúgásával.

Újra rárontanak az EU-ra

Róna a FT-nek is felsorolta a magyar sajtóban is megjelent érveit, amelyek lényege, hogy a budapesti kormány újra homlokegyenest szembe megy az uniós jogrenddel. Felhívja a figyelmet arra, hogy a társulási szerződés alapján a kormánynak minden a központi bankot érintő döntése előtt konzultálnia kellene az Európai Központi Bankkal (ECB), és a tranzakciós adó egyértelműen ilyen ügy.

Emellett az adó - amely az egynapos és a kéthetes jegybanki betéteket terheli - közvetlenül sérti az Európai Bizottság 2011. szeptember 28-ai direktíváját, amely szó szerint büntetéssel fenyegeti azt az EU-tagállamot, amely tranzakciós adót vet ki központi bankjára. Ezt persze könnyen kivédheti a kormány, mivel Nagy-Britannia várhatóan még hatályba lépése lőtt megvétózza a direktívát.

Hüp-hüp-hüp, újabb trükk

Róna szerint ugyanakkor ennek nincs jelentősége, mert a társulási szerződés, amely kimondja a jegybank függetlenségét, önmagában kizárja az MNB megadóztatását, mivel az indirekt módon befolyásolja a monetáris politikát. A közgazdász professzor emellett úgy véli, hogy ha a jegybank kitart monetáris politikája mellett, s ezért saját zsebéből fizeti ki az adót, akkor szimpla könyvelési trükkről van szó. Ebben az esetben a banknak vesztesége keletkezik, amit a költségvetésnek fedeznie kell: ha a bank 2013-ban befizet a büdzsébe 120 milliárd forintot, akkor ezt a hiányt 2014-ben az államnak pótolnia kell.

Az IMF-EU tárgyalások hét hónapos halogatása után Róna Péter nem számít gyökeres fordulatra. Úgy véli, hogy a két szervezet küldöttsége gyorsan távozhat. Szerinte máris egyeztetnek az ECB-vel a tranzakciós adóról. Akár megkezdik a tárgyalást a jövő héten, akár nem, nem juthatnak messzire, amíg a jegybankot terhelő adó az asztalon van.

Az lesz, amit akarunk

Ha valami szolgálja a céljainkat, arról tárgyalni fogunk és meg fogunk egyezni. Ha valami nem szolgálja a céljainkat, vagy pontosabban az ország céljait, azt inkább megkerüljük - idézi a Reuters Orbán Viktor HírTV-nek adott nyilatkozatát. Szóval az a kiindulópontunk, hogy nem feltételeket szabunk tárgyaló partnereinknek, hanem a céljainkat rögzítjük.

A hírügynökség ezután emlékeztet az úgynevezett unorthodox gazdaságpolitika lépésekre, a válságadókra, a magánnyugdíjrendszer államosítására, illetve a legújabb intézkedésre, a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésére. Az ECB egyelőre nem nyilvánított véleményt az utóbbiról, amelyről az MNB azt állítja, hogy sérti a függetlenségét, és amely az elemzők szerint kemény kérdés lehet az EU-val és az IMF-fel kezdődő tárgyalásokon - ért egyet az FT-vel a Reuters.

Mondhatnak, amit akarnak

Ha a magyar parlament eldöntötte, hogy megadóztatja a pénzügyi tranzakciókat, és meghatározta, kire vonatkozik ez a közteher, akkor ennek így kell lennie. Senki sem vétózhatja meg a magyar törvényhozás döntését. Az ECB-nek joga van hangot adni véleményének, érdemes meghallgatni az álláspontját, de ez nem lehet része a döntéshozatalnak. Ettől függetlenül nagyon tiszteljük az ECB-t - idézi Orbán szavait a hírügynökség tudósítása.

Az EU és az ECB egyelőre semmilyen feltételről nem nyilatkozott, elemzők azonban úgy vélik, hogy a tranzakciós adó újabb bizonyítéka a kormány eltökéltségének, hogy megy a maga feje után - ezért nehéz tárgyalásokat várnak. A legtöbb szakértő az év végére vár megegyezést Budapest és a nemzetközi hitelezők között. Egyesek szerint azonban csak akkor lesz egyezség, ha az eurózóna válsága elmélyül, ami brutális nyomás alá helyezi Magyarországot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2012.07.11 22:09

@pro libertate: Egy részével egyetértek, de azzal nem, hogy a piacok ezt már beárazták. Ez majd 325-ös EURHUF-on lesz beárazva !
A másik, hogy sajnos lesznek áldozatok, azok a jólképzett emberek akik elvesztik a pávatáncolók miatt az állásukat és mehetnek 45.000 Ft-ért közmunkásnak !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2012.07.11 22:03

Nagyon fontos, hogy fejlődjön az ország, de a fejlődés nem a stadionok építése, bizonyos cégek több száz milliárdos bevétele jelenti. Ennek az erőszakos államosításnak is csak hátránya lesz a későbbiekben. Talán a Malévra kellett volna több pénzt szánni, mégis csak 10.000 ember vesztette el a munkáját. Mit fognak majd csinálni ? Elmennek közmunkába stadiont építeni ? Több száz milliárdot veszítettünk, pontosabban raktunk feleslegesen külföldi befektetők zsebébe, a szabadságharcos identitásunkal. Hol van itt a racionalitás ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.07.11 21:44

@pro libertate: Nekem is a 2. verzió látszik a valószínűbb forgatókönyvnek. Aztán kerül amibe kerül - nekem, neked, és még úgy 9,5 millió embernek. Azoknak is, akik itt a fórumon a forradalmi kormányunk mellett lándzsát törnek, persze csak akkor, ha ők nincsenek Simicska-Nyerges-Csányi-Parragh magaslatokban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2012.07.11 18:46

"könyörtelenül energikus"?
Mondhatnánk, hogy amikor a butaság és a szorgalom találkozik... de rég nyilvánvaló, hogy a forradalmi kormány "cseles" húzásai mögött nem csupán a hozzáértés hiánya húzódik.

A konkrét ügyeknek szerintem felesleges különösebb figyelmet szentelni. Könnyen lehet, hogy mire a "munkahelyvédelmi akcióterv" (ami önmagában is nonszensz az egymillió új munkahely országában) végleges részletei napvilágra kerülnek, a kutyát sem fogja érdekelni az egész. A PR-értéke is nullára amortizálódik addigra... Ami meg pl. az MNB-t illeti, az sem sokkal bonyolultabb. Adóztatja az állam az 1 napos-2hetes kötvényeket? Nosza, bocsássunk ki 22 órás vagy 20.161 perces instrumentumokat.

Ami érdekes a történetben, az a gesztusok sora. Ez a fáradhatatlan konfliktuskeresés. Mert nekünk ne jöjjön senki azzal, hogy ilyen-olyan kötelezettségeket vállaltunk. Majd a "békemenet" helyrerakja az EU-t meg az IMF-et meg mindenkit, ha sokat hepciáskodik...

És mindez a permanens torzsalkodás mi célt szolgál? Hogy az állam megadóztathassa az államot? :DDD Lefogadom, hogy ezeknek a balliberális nemzetközi szervezeteknek az sem tetszene, ha a zemberek helyett a kórházakat és a hivatalokat adóztatnánk... nem jó ezeknek semmi...

Az IMF-tündérmesének elvileg két kimenete lehet:
1. hiába állítanak képtelen feltételeket elénk, hiába húzzák az időt, győz a nemzeti akarat és elvesszük a hitelt, ami nekünk jár.
2. hiába próbálják ránk tukmálni a koszos pénzüket, édesgetnek és zsarolnak, diadalmaskodik a nemzeti akarat és félreugrunk a hitel elől, kerül, amibe kerül...
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a piacok már beárazták a 2. változatot. Akár színt is vallhatna orbánmatolcsy... de akkor mivé lenne a pávatánc-szabadságharc gyönyöre? Hát miféle diadal az, ahol nincsenek áldozatok? :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.07.11 15:52

Nem lesz itt megállapodás. Annyira messze vannak egymástól az álláspontok, mint Makó Jeruzsálemtől.
Már a hitel típusánál sincsenek közös nevezőn a felek. A kormány csak pénzügyi védőhálóra gondol, mivel ekkor lazább az IMF kontrollja, az IMF viszont a klasszikus készenléti hitelt.
A tranzakciós illetéknek a jegybankra való kiterjesztése meg szerintem már kiverte a biztosítékot az ECB-nél. Ilyen handikeppel indulni a tárgyalásoknak, nem sok sikerrel kecsegtet.
Vagy megint haza fogják küldeni az IMF delegációt rövid időn belül, vagy valami nagy saller kijózanítja ezeket a begőzölt narancsfejüeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html