A vita azután élénkült fel a brit kormány és az Európai Bizottság között, hogy a brit kormány azt állítja: az úgynevezett "járulékturizmus" miatti aggodalmak "széles körben elterjedtek és érthetőek". Az Európai Bizottság ugyanakkor azt állítja, hogy az általuk készíttetett tanulmány - amelyre több brit lap is hivatkozott - nem talált erre vonatkozó konkrét bizonyítékot, illetve arra sem, hogy léteznek rendszerszerű és széles körű visszaélések.

Több brit lap egy Európai Bizottság által készíttetett tanulmányra hivatkozva azt írta a hétvégén, hogy az Egyesült Királyságban több mint 600 ezer "nem aktív" EU állampolgár él. A Sunday Telegraph ezzel összefüggésben megállapította, hogy az állástalan EU-bevándorlók ellátása csak a brit állami egészségügyi szolgálatnak (NHS) 1,5 milliárd fontjába (530 milliárd forint) kerül évente. A megjelent cikkek emellett még azt emelték ki, hogy ezek a számok bizonyítékul szolgálnak az úgynevezett "járulékturizmus" létezésének, vagyis a "nagyvonalú" brit szociális ellátórendszer igenis vonzza a bevándorlókat.

Jonathan Todd, Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos szóviviője a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján tegnap ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a cikkek a bizottság által készíttetett tanulmány számait félreértelmezték. A végső következtetés pedig az, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok nemhogy kihasználói lennének a brit ellátórendszernek, hanem ellenkezőleg: inkább nettó befizetői, azaz többet fizetnek be, mint amennyit kivesznek belőle.

A cikkekkel kapcsolatban a szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a 600 ezer munkanélküli igazából a "nem aktív" uniós állampolgárokra vonatkozik, azaz arra a 15 éven felüli korosztályra, amelybe a diáktól, a gyermekgondozás miatt otthon maradó családtagokon át a nyugdíjasig mindenki beletartozik, aki nincs állásban.

Ezzel szemben Todd arra is rámutatott, hogy a Nagy-Britanniában élő "nem aktív" ráta az EU állampolgárok körében 30 százalék szemben a brit állampolgárok körében mért 43 százalékkal. (Nagy-Britanniában 2,3 millió EU állampolgár él, amelyből 611 779 inaktív.) A munkanélküliségi ráta a Nagy-Britanniában élő EU állampolgárok körében 7,5 százalék, míg a britek között 7,9. A 16-64 éves korosztályban a foglalkoztatási ráta a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok körében 77 százalék, míg a brit állampolgárok körében 72 százalék. Az úgynevezett munkakeresési juttatást (JSA) pedig az ott élő inaktív uniós állampolgárok körülbelül 10 százaléka (mintegy 60 ezren) veszi igénybe.

Az említett tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy a "mobil EU állampolgárok a tanulmányozott országokban kisebb valószínűséggel részesülnek rokkantsági vagy munkanélküli segélyben". Vagyis Andor László uniós biztos szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy a mobil EU állampolgárok dolgozni mennek más tagállamokba.