A lapértesülés szerint az IMF szinte azonnal 1 milliárd dolláros gyorssegélyt folyósít Kijevnek.

Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminiszter kedden azt mondta, hogy 15-20 milliárd dolláros hitelszerződésről folynak tárgyalások.

A lap beszámolójára azonnal csökkenni kezdett Ukrajna hitelkockázati biztosításának (cds) árazása, keddhez képest 43 bázisponttal egy hónapja legalacsonyabb szintre, 970 bázispontra esett szerda este.

Szerdán délután jelentették be, hogy Ukrajnában 50 százalékkal emelik a földgáz árát a hazai fogyasztóknak május 1-jétől, és további emelések várhatók előre meghatározott időpontokban 2018-ig. A lakosság eddig jóval a beszerzési ár alatt kapta a földgázt, és a dotáció fokozatos megszüntetése volt az IMF-támogatás egyik feltétele.

A Valutaalap március 4-e óta tárgyal Kijevben és eredetileg március 21-ig kellett volna elvi megállapodásra jutniuk a szükséges gazdasági reformokról. Ezt az időpontot azonban kitolták.

Ukrajna eddig hét megállapodást kötött az IMF-fel, de az utolsót, amelyet 2010 nyarán írt alá és 15,5 milliárd dollárról szólt, a washingtoni székhelyű szervezet 2011 márciusban felfüggesztette, addig az időpontig csupán 3 milliárd dollárt folyósított. Ennek az volt az oka, hogy az ország akkori kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a lakossági gázár emelését.